Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Συνέντευξη για τη σελίδα Booktopick

Η πρώην συμφοιτήτρια και νυν συνάδελφος (φιλόλογος) Χριστίνα Ραφτοπούλου αποφάσισε να δημιουργήσει μία υπέροχη σελίδα, η οποία προτείνει τα "must" βιβλία για να διαβάσουμε. Έτσι εμείς θελήσαμε να της κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις ώστε να μάθουμε καλύτερα τόσο τον στόχο της σελίδας όσο και την άποψη της για τη θέση του βιβλίου στην Ελλάδα του 2017.

1)Ως πλέον πτυχιούχος φιλόλογος ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργήσεις τη σελίδα "booktopick".Τί πραγματεύεται η σελίδα;
Η ιδέα ξεκίνησε ένα απόγευμα. Είχα μόλις τελειώσει ένα βιβλίο και έψαχνα το επόμενο αναζητώντας απόψεις άλλων αναγνωστών στο διαδίκτυο. Κοιτώντας διάφορες ιστοσελίδες αισθάνθηκα την ανάγκη να ξεκινήσω μόνη μου μία προσπάθεια κριτικής βιβλίων και γι’ αυτό δημιούργησα τη συγκεκριμένη σελίδα, με σκοπό αρχικά να προσφέρω ένα πλήθος απόψεων για λογοτεχνικά βιβλία και δευτερευόντως να μπορώ να ικανοποιήσω την ανάγκη μου για έκφραση. Στο επίκεντρο της ιστοσελίδας βρίσκεται το λογοτεχνικό βιβλίο. Μαζί με μία ομάδα αξιόλογων βιβλιοφάγων διαβάζουμε βιβλία και γράφουμε την άποψή μας γι’ αυτά. Σε δεύτερο πλάνο, η ιστοσελίδα διαθέτει ακόμα τρεις κατηγορίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν συνεντεύξεις ή απόψεις για πρόσωπα που προσφέρουν στην κοινωνία, νέα και άρθρα με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

 2)Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τα βιβλία που εντάσσεις στην σελίδα σου;
Το κριτήριο είναι αρχικά προσωπικό. Διαβάζουμε βιβλία της αρεσκείας μας και στη συνέχεια μιλάμε γι’ αυτά. Βέβαια, προσπαθούμε –αν και είμαστε ακόμα στην αρχή- να συμπεριλάβουμε βιβλία όλων των ειδών, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες των περισσοτέρων αναγνωστών και αναγνωστριών μας. Φυσικά, είναι σημαντικό για εμάς τα βιβλία που παρουσιάζουμε να είναι αξιόλογα, δηλαδή καλογραμμένα, προσεγμένα, με ένα καλό λογοτεχνικό υπόβαθρο.

3)Ποια είναι τα τρία βιβλία που σε έχουν στιγματίσει και για ποιο λόγο;
Το πρώτο βιβλίο που με στιγμάτισε ήταν το Σοφία της Ζωρς Ζαρή. Το διάβασα πρώτη φορά στην τετάρτη δημοτικού κι ήταν το πρώτο βιβλίο, με το οποίο έμαθα να φαντάζομαι την ιστορία που διαβάζω με το νου μου. Το έχω ξαναδιαβάσει αμέτρητες φορές και πάντα νιώθω  τη χαρά που μου είχε αφήσει τότε. Αν και δυσκολεύομαι να αποφασίσω ποιο είναι το αγαπημένο μου φαγητό ή η αγαπημένη μου ταινία, στην ερώτηση ποιο είναι το αγαπημένο μου βιβλίο έχω βρει την απάντηση. Είναι η Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση και αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που επιλέγω. Ο λόγος του συγγραφέα, ο εσωτερικός μονόλογος, η υπόθεση κάθε φορά που το διαβάζω με παρασύρουν. Το θεωρώ αριστούργημα, γεμάτο πάθος, συγκίνηση και εκρήξεις. Τρίτο βιβλίο που με στιγμάτισε είναι το Ο Θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ της Έλενας Χουζούρη. Πέρα από το ότι πρόκειται για εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, ο λόγος που με άγγιξε είναι γιατί προσωπικά ήξερα πολύ λίγα πράγματα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και μέσα από αυτό το βιβλίο ήρθα ένα βήμα πιο κοντά στην ιστορία αυτών των ανθρώπων. Έμαθα αρκετά αλλά το κυριότερο είναι ότι με παρακίνησε να αναζητήσω κι άλλες πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο έχει ήδη πετύχει το στόχο του. Τα δύο τελευταία βιβλία βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα –δεν γινόταν να μην είναι τα πρώτα που θα ανέβαζα.
4)Θεωρείς πως οι Έλληνες διαβάζουν βιβλία;
Σίγουρα το εύχομαι! Θεωρώ πάντως πως υπάρχουν αρκετοί Έλληνες και Ελληνίδες που αγαπούν τη λογοτεχνία. Βέβαια δεν είμαι σίγουρη αν το ποσοστό τους είναι ικανοποιητικό. Κατά τη γνώμη μου αναγνώστης/τρια δεν είναι αυτός/η που θα διαβάσει φευγαλέα ένα βιβλίο. Για μένα αναγνώστης/τρια είναι ο άνθρωπος που καταπιάνεται σε βάθος με ένα βιβλίο, που αφήνεται σε αυτό ολοκληρωτικά.

5)Υπάρχει επαρκής εκπαίδευση και κίνητρο στο σχολείο για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και να αγοράσουν βιβλία;
Πιστεύω πως υπάρχουν αξιόλογοι εκπαιδευτικοί που προωθούν την ανάγνωση βιβλίων και γενικότερα τη  λογοτεχνία. Συχνά για παράδειγμα βλέπουμε να διοργανώνονται στις τάξεις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, ή παρουσιάσεις βιβλίων, κυρίως βέβαια στο Δημοτικό. Ανεβαίνοντας βαθμίδα, στο Γυμνάσιο και ειδικά στο Λύκειο, θεωρώ ότι τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Αρχικά, το μάθημα της Λογοτεχνίας απαξιώνεται τόσο από τους μαθητές/τριες όσο κι από τους καθηγητές/τριες. Ο τρόπος διδασκαλίας είναι τόσο λανθασμένος, που αντί τα παιδιά να αγαπήσουν τη λογοτεχνία, να τη δουν σαν διασκέδαση, την αποστρέφονται. Από τη στιγμή που καλούνται να γράψουν ασκήσεις ή να αποστηθίσουν τις ερμηνείες του καθηγητή ή της καθηγήτριας, αυτόματα η λογοτεχνία χάνει τη μαγεία της και τα παιδιά τη βλέπουν ως ένα υποχρεωτικό μάθημα. Αν βελτιώσουμε τη σχέση των μαθητών/τριων αρχικά με το μάθημα της Λογοτεχνίας και μετέπειτα με τα ίδια τα βιβλία, εκτιμώ ότι σύντομα το ποσοστό των αναγνωστών/τριων θα αυξηθεί.

6)Κάποιοι θεωρούν πως το βιβλίο είναι ένα σχετικά "ακριβό" δώρο ειδικά για τους βιβλιοφάγους που διαβάζουν μία σημαντική ποσότητα μέσα σ'ένα μήνα.Ποια η άποψη σου;

Συμφωνώ απολύτως! Επιλέγω πολύ συχνά το βιβλίο ως δώρο, καθώς θεωρώ ότι προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα ρούχο ή ένα κόσμημα. Και το επιλέγω ακόμα πιο πολύ για κάποιον/α που δεν είναι βιβλιοφάγος. Και ο λόγος είναι απλός. Για να του/της δώσω το κίνητρο και την ευκαιρία να γίνει. Αν το έχεις το βιβλίο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποτε να το ανοίξεις. Πάντα βέβαια ψάχνω πολύ προσεχτικά το βιβλίο που θα δωρίσω, έτσι ώστε να ταιριάζει στα ενδιαφέροντα του/της αποδέκτη/τριας για να είναι πιο πιθανό να το διαβάσει. Φυσικά όταν λαμβάνω εγώ δώρο ένα βιβλίο χαίρομαι ιδιαιτέρως και το «καταβροχθίζω» αμέσως.

7)Ποιος ο στόχος σου για τη σελίδα, ποιες οι πιθανές δυσκολίες και για ποιο λόγο να ακολουθήσει κάποιος τη σελίδα;

Στόχος μου είναι αρχικά να ξέρουν όλοι/ες οι αναγνώστες/τριες ότι υπάρχει μία λίστα που θα τους/τις σώσει όταν θα βρεθούν στο αδιέξοδο του «και τώρα ποιο βιβλίο να διαβάσω;». Αυτό όμως που με ενδιαφέρει πολύ είναι μέσα από την ιστοσελίδα να δείξω στους ανθρώπους που δεν διαβάζουν βιβλία πόσα πολλά χάνουν και να τους πείσω να ξεκινήσουν αμέσως. Κι αυτή βέβαια είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία. Επομένως, είτε κάποιος/α είναι βιβλιοφάγος και θέλει να έχει πάντα κοντά του μία λίστα βιβλίων, είτε δεν είναι αλλά αφήνει ένα παραθυράκι στο να γίνει, πρέπει να μας ακολουθήσει για να γίνουμε μία μεγάλη παρέα αναγνωστών. Αυτό που θεωρώ εγώ σημαντικό είναι πως προσεγγίζουμε τα βιβλία, με τη ματιά του απλού αναγνώστη, συνεπώς μπορεί ο καθένας/η καθεμία να βρει το βιβλίο που του ταιριάζει! Καλούμε λοιπόν όσους/ες αγαπούν έστω και λίγο τη λογοτεχνία να μας ακολουθήσουν και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Ευχαριστούμε την Χριστίνα Ραφτοπούλου και τη σελίδα της booktopick.Μπορείτε να την επισκεφθείτε εδώ: https://www.facebook.com/booktopick/?fref=ts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου