Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Δώσε αίμα σώσε μία ζωή...

Ενώ θεωρούμε πως ως άνθρωποι προοδεύουμε και εξελισσόμαστε, στον τομέα της αιμοδοσίας η χώρα μας κάνει το αντίθετο. Δώσε αίμα χάρισε μία ζωή. Ποιος όμως γνωρίζει τα οφέλη της; Πώς γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι το 2017 που θεωρούν πως όχι μόνο δεν βοηθούν με την αιμοδοσία αλλά μπορούν να βλάψουν και τον ίδιο τους τον εαυτό; Υπάρχει άραγε επαρκής ενημέρωση από το κράτος, το σχολείο και τα media γι'αυτόν τον τομέα; 
 Πάντα οι ειδικοί μπορούν να απαντήσουν επακριβώς στις απορίες μας. Έτσι αποφάσισα να ρωτήσω την κυρία Ζωή Σωτηρόγλου, προϊστάμενη νοσηλεύτρια TE MSC στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. 

Ερώτηση 1 : Τί είναι αιμοδοσία και ποια τα οφέλη της;
Απάντηση: Αιμοδοσία σημαίνει ότι επιθυμείς να χαρίσεις το αίμα σου χωρίς αντάλλαγμα για να σωθεί κάποιος, που το έχει ανάγκη.
Ερώτηση 2: Ποια οφέλη έχει και ο ίδιος ο αιμοδότης;
Απάντηση: Tα οφέλη του ίδιου λοιπόν α) εξετάζεται από το γιατρό β) του γίνονται εξετάσεις αίματος για κάποιους ιούς,  όπως ηπατίτιδα b-c,  Hiv, σύφιλης. Επιπλέον για ιούς που έχουν σχέση με το λέμφωμα.Επίσης πραγματοποιούνται μοριακές εξετάσεις αυτών στο Αχέπα. γ) Στη συνέχεια αποσυμφορίζεται ο αιμοδότης από το σίδηρο του αίματος δ) αισθάνεται καλά μετά την Αιμοδοσία τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Ερώτηση 3: Πιστεύετε πως υπάρχει αρκετή ενημέρωση στην Ελλάδα για την αξία και τη σημασία της αιμοδοσίας;
Απάντηση:  Όχι δεν υπάρχει ενημέρωση για την αξία της αιμοδοσίας. Θα έπρεπε από το Δημοτικό και στην συνέχεια στο Λύκειο να γίνονται ομιλίες, ώστε να γίνει τρόπος ζωής η Αιμοδοσία, π.χ έρχονται άνθρωποι πάνω από 35, που δεν ξέρουν τίποτε και τους ενημερώνω, η άγνοια και οι απορίες τους θυμίζουν ηλικία παιδιού.
Ερώτηση 4: Τα ποσοστά των αιμοδοτών στην Ελλάδα αυξάνονται ή μειώνονται με την πάροδο του χρόνου;
Απάντηση: Δεν το ξέρω σίγουρα, αν κρίνω από την δική μας Αιμοδοσία είναι περίπου στα ίδια ποσοστά, δηλαδή από το 2014 ως το 2016 εμείς συλλέξαμε γύρω στις 3.500 με 4.000 φιάλες αίματος.Για να καλύψουμε, όμως,  τους αρρώστους παίρναμε φιάλες από άλλα νοσοκομεία της πόλης.
Ερώτηση 5: Πώς μπορεί κανείς να γίνει εθελοντής αιμοδότης;
Απάντηση :Πολύ απλά αν είναι από 18 και πάνω, όντας υγιής βέβαια, πάει το πρωί ή το απόγευμα σε κάποια Αιμοδοσία συμπληρώνει το έντυπο, κατόπιν εξετάζεται και αιμοδοτεί.
Ερώτηση 6: Πιστεύετε πως το ίντερνετ αποπροσανατολίζει ή ενισχύει τη διαδικασία της αιμοδοσίας;
Απάντηση: Θεωρώ ότι βοηθάει στην συλλογή αίματος το ίντερνετ. Γιατί ο κόσμος πλέον διαβάζει και μεταδίδει πληροφορίες πχ χθες διάβασα για ένα μωρό, που χρειάζεται αιμοπετάλια και είχε πάρα πολλά like. Πιστεύω ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται.
Ερώτηση 7: Υπάρχουν εκδηλώσεις σχετικές με την αιμοδοσία όπου ο κόσμος ενημερώνεται;
Απάντηση: Όχι ιδιαίτερα. Αυτόν τον ρόλο έπρεπε να τον αναλάβει το υπουργείο, όμως οι σύλλογοι μέσω ίντερνετ ενημερώνουν πχ δες το site του ΠΟΣΕΑ εμένα με βοήθησε πολύ στην διπλωματική μου.
Ερώτηση 8: Αν αύριο θέλει κάποιος να γίνει αιμοδότης, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει και πόσο λεπτά θα διαρκέσει αυτή;
Απάντηση: Η Αιμοδοσία διαρκεί 5 λεπτά. Πρέπει όλοι να το κάνουν σύστημα διότι έτσι και αλλιώς το αίμα αναπαράγεται κάθε 3 μήνες, οπότε πάει χαμένο αν δεν αιμοδοτούμε. Δίνοντας μόνο μία φορά αίμα σώζουμε τρεις αρρώστους γι'αυτό λοιπόν δώστε όλοι όσοι μπορείτε αίμα.
Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Σωτηρόγλου Ζωή για τις απαντήσεις της. 
Τις ερωτήσεις έκανε ο Ελευθεριάδης Πυθαγόρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου