Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Amanda= Η ιδέα κατά του bullying!

Μία επίσκεψη στη ΔΕΘ ήταν αρκετή για να με φέρει κοντά σε μία καινοτόμα ιδέα, μία ιδέα που εμένα προσωπικά με ευαισθητοποίησε και μου απέδειξε πως οι νέοι, όταν θέλουν, μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά αξιόλογα έργα. Η ιδέα λοιπόν της Amanda ήταν αυτή που με ώθησε στο να προσεγγίσω τους συγκεκριμένους νέους και να τους ρωτήσω για την υλοποίηση της ιδέας τους αλλά και για τα συναισθήματα τους όσον αφορά την διάκριση τους στον διαγωνισμό " Imagine cup" της Microsoft. Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις τους:


1)Αρχικά θέλω να μου πεις πως συλλάβατε την ιδέα "Amanda" και τι συμβολίζει το όνομα;

Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν έτυχε να δούμε το βιντεάκι της Amanda Todd στο YouTube. H Amanda ήταν μία δεκαπεντάχρονη έφηβη η οποία ζούσε στον Καναδά και αυτοκτόνησε λόγω του bullying το 2012. Λίγο καιρό πριν αυτοκτονήσει ανέβασε αυτό το βιντεάκι, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, όπου εξομολογείται ότι δεν αντέχει άλλο να ζει αυτή τη ζωή. Σοκαριστήκαμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι το bullying είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και τέτοια περιστατικά αυτοκτονίας δεν συμβαίνουν στην μικρή κοινωνία της Ελλάδας. Όντας όλοι φοιτητές ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μετά από συζήτηση με τον μέντορα και καθηγητή μας Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα τελευταία αποτελέσματα της τεχνολογίας και της νευροεπιστήμης, ώστε να προτεινούμε μία διαφορετική και καινοτόμα λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως καταλαβαίνετε το όνομα της ομάδας μας, αλλά και της εφαρμογής μας είναι ένας φόρος τιμής προς την Amanda Todd, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμάς.

2)Σε ποιον διαγωνισμό πήρατε μέρος και πώς αισθανθήκατε για τη νίκη της ομάδας σας;

Πήραμε μέρος στον διαγωνισμό “Imagine Cup” της Microsoft και η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύαμε τι θα ακολουθήσει. Η Amanda κατάφερε να κερδίσει στον πανελλήνιο τελικό στην Αθήνα τον Απρίλιο, να περάσει από τους Παγκόσμιους Ημιτελικούς τον Ιούνιο ώστε να ταξιδέψει στο Σιάτλ και να κερδίσει την πρώτη θέση στην κατηγορία “World Citizenship” και την δεύτερη θέση σε όλες τις κατηγορίες στα τέλη του Ιούλη στους παγκόσμιους τελικούς. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Όταν άκουσα την λέξη “Greece”, την στιγμή των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων, ένιωσα όπως δεν είχα ξανανιώσει στην ζωή μου και σίγουρα δεν θα ξεχάσω την εμπειρία αυτή ποτέ.

3)Λένε πως λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει αποτελεσματικό έργο σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού.Ποια η γνώμη σας;

Σίγουρα η οικονομική κρίση, και γενικά η όλη κατάσταση που επικρατεί, δεν βοηθάει τους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες και οποιονδήποτε θέλει να παράξει κάτι καινοτόμο. Για αυτό και όλο και περισσότεροι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν μία καλύτερη τύχη. Έχοντας συζητήσει με διάφορους φίλους μου αλλά και από τα λίγα που είδα στο ταξίδι μου στην Αμερική έχω συμπεράνει ότι στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στην Αμερική, τα κίνητρα, η βοήθεια και η επιβράβευση είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι στην χώρα μας.
Αλλά αν το δούμε από την αισιόδοξη πλευρά του το θέμα, ο Έλληνας που μπορεί να επιβιώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον και να παράγει κάτι αρκετά καινοτόμο και αποτελεσματικό τελικά έχει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους Ευρωπαίους ή τους Αμερικάνους, διότι αυτός ανακάλυψε μόνος του λύσεις και τεχνικές στο πρόβλημα του που οι άλλοι έλαβαν απλόχερα.

4) Πόσος καιρός χρειάστηκε για να πραγματωθεί η ιδέα σας; Και ποια η βοήθεια που δεχθήκατε είτε από το κράτος είτε από το ΑΠΘ;

Μέχρι τώρα δουλεύουμε περίπου ένα χρόνο πάνω στην ιδέα μας. Ωστόσο, παρόλο που κερδίσαμε στον διαγωνισμό δεν έχει πραγματωθεί η ιδέα μας ακόμη. Ο στόχος μας είναι η εφαρμογή να χρησιμοποιηθεί από σχολεία και ψυχολόγους και για αυτό έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να γίνει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι έρευνας και ανάπτυξης για να έχουμε ένα καλό, θετικό και χρήσιμο αποτέλεσμα. Από το κράτος δεν δεχθήκαμε κάποιου είδους βοήθεια, αλλά από το ΑΠΘ εκτός από τον χώρο που μας έδωσε για να μπορούμε να δουλεύουμε δεχθήκαμε και ένα μέρος του εξοπλισμού που χρειαστήκαμε για την υλοποίηση της εφαρμογής.
5)Πώς μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά η ιδέα σας που αφορά το buyling και τι σημαίνει για εσάς ο εκφοβισμός;

Η ιδέα αφορά μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για κινητά τηλέφωνα. Είναι, ουσιαστικά, ένα παιχνίδι στο οποίο το παιδί προσπαθεί να περάσει στις επόμενες πίστες. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί βρίσκεται σε έναν εικονικό κόσμο και περιηγείται μέσα σε αυτόν. Έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες δοκιμασίες και επιλογές που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το φαινόμενο του bullying καθώς και με πραγματικά περιστατικά bullying.
Αυτό αφορά το παιχνίδι. Επειδή όμως το bullying είναι ένα φαινόμενο που εμπλέκει εκτός από τα παιδιά και τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους ψυχολόγους, η λύση που προτείνουμε είναι ολιστική. Σε συμπληρωματικές εφαρμογές που αναπτύσσουμε οι ψυχολόγοι θα μπορούν να βλέπουν τις αντιδράσεις των παιδιών στο παιχνίδι καθώς και οι εκπαιδευτικοί θα μαθαίνουν νέους τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
Ο σχολικός εκφοβισμός για εμάς, όπως και για όλους, είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει και μπορεί να λυθεί. Όλοι το έχουμε βιώσει είτε σαν θύματα, είτε σαν θύτες, είτε σαν παρατηρητές, ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουν βρεθεί σε περισσότερες από μία από τις παραπάνω θέσεις κάποια στιγμή της ζωής τους.

6)Μετά από τη νίκη σας ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Μετά την νίκη η πρώτη στάση μας ήταν η 81η ΔΕΘ όπου χρησιμοποιήσαν την εφαρμογή μας περίπου 2500 μικροί και μεγάλοι φίλοι της AMANDA. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο αεροπλάνο για Atlanta, όπου θα παρακολουθήσουμε ένα συνέδριο της Microsoft, στο οποίο είμαστε καλεσμένοι ως μέλη του Microsoft Patent Program. Στα μέσα Οκτωβρίου θα βρεθούμε στο Τορόντο όπου θα παρουσιάσουμε την ιδέα μας στην φιλανθρωπική εκδήλωση “WEDay”. Τέλος, από Νοέμβριο θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε την εφαρμογή μας σε σχολεία ώστε να ενημερώσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε.

7)Στη Δεθ παρουσιάζετε στο περίπτερο "games" την ιδέα σας. Ποιος ο στόχος σας και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου όταν χρησιμοποιεί την εφαρμογή σας;

Ο στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή μας όσο το δυνατόν περισσότεροι χρήστες γίνεται, αρχικά για να δείξουμε στον κόσμο τι πραγματικά προτείνουμε αλλά και διότι σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που συλλέξαμε για ερευνητικούς σκοπούς.

8)Το buyling πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα έντονα πριν 2 χρόνια.Ποιος ο λόγος για εσάς που η χώρα μας δεν ειναι αρκετά ενημερωμένη για το τόσο μείζον θέμα και ποιος ο τρόπος σας για να διαδώσετε αυτή την ιδέα;

Η χώρα μας δεν είναι αρκετά ενημερωμένη διότι το bullying είναι ένα φλέγον ζήτημα τα τελευταία 10 - 15 χρόνια παγκοσμίως και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν δοθεί μέχρι στιγμής ικανοποιητικές τεχνικές και μέθοδοι για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση του. Ο τρόπος για να διαδώσουμε την ιδέα μας είναι σαφώς μέσα από τα σχολεία, δηλαδή τον χώρο στον οποίο παρατηρούνται τα περισσότερα περιστατικά bullying. Οφείλουμε όλοι να ενημερώνουμε τα παιδιά σχετικά με το ζήτημα ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν ότι το bullying είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και δεν θα πρέπει να το δέχονται στον κοινωνίκό τους περίγυρο.

9)Ποια η αντιμετώπιση που δεχτήκατε από τις άλλες χώρες και ποιες οι αντιδράσεις τους για την κατάσταση της Ελλάδας;

Γενικά δεν προλάβαμε να γνωριστούμε αρκετά με τις περισσότερες χώρες, διότι όλοι μας δουλεύαμε και αναπτύσσαμε την εφαρμογή μας μέχρι τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά είχαμε πολύ καλές σχέσεις με όλους και η κατάσταση στην Ελλάδα ελάχιστα συζητήθηκε.  

Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα Amanda για τις ειλικρινείς απαντήσεις της αλλά και για το χρόνο που μας αφιέρωσε ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την ιδέα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου