Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Η αισιοδοξία είναι θέμα επιλογής!

Πολλοί πιστεύουν πως η αισιοδοξία, είναι επιλογή των ανθρώπων που είτε είναι αφελείς, είτε η ζωή τους κυλά εξαιρετικά ομαλά, οπότε δεν έχουν κανένα λόγο για να ανησυχούν. Αν δεν παίρνει κανείς φαρμακευτικές ουσίες ή άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, τότε όντως το να είσαι αισιόδοξος αποτελεί στάση ζωής και συνειδητή επιλογή.
  Είναι επιλογή συνειδητή και συνάμα δύσκολη, να εκτιμάς όσα σου έχουν δοθεί, να προσπαθείς να εστιάζεις κάθε φορά μόνο στο καλό, να παραμερίζεις τις δυσκολίες, να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό σου και τους γύρω σου με αυτά που διαθέτεις. Είναι δύσκολη επιλογή να παραμερίζεις όλα εκείνα τα στοιχεία, που σε κάνουν να νιώθεις δυστυχής. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο βία, δυστυχία και πόνο. Έχουμε την τάση να νομίζουμε πως μπορούμε να τα έχουμε όλα, πως αξίζουμε τα περισσότερα και ούτω καθεξής. 
  Κάπως έτσι ξεκινάμε να γκρινιάζουμε για τις συνθήκες που επικρατούν, για τις ευκαιρίες που μας στερούνται ένεκα των συνθηκών που μπορεί να επικρατούν και να ασχολούμαστε με όλα όσα δεν έχουμε. Χάνουμε έτσι την ψυχική υγεία μας, απομακρύνουμε τους ανθρώπους γύρω μας και βυθιζόμαστε ολοένα στον εαυτό μας. Με αυτό τον τρόπο υποδουλωνόμαστε περισσότερο χωρίς να το καταλαβαίνουμε στις υπάρχουσες συνθήκες. Γινόμαστε αδύναμοι, να διεκδικήσουμε την ζωή μας, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την ελευθερία και την ανθρώπινη επαφή.
   Έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση πως όλες οι ανάγκες που έχουμε ταυτίζονται με την οικονομική μας κατάσταση, κάτι που σαφώς δεν ισχύει. Τα πάντα είναι θέμα οπτικής. Όμως, ακόμα και η οπτική μας υποκινείται, προβάλλεται και υποβάλλεται κάνοντας μας φερέφωνα εν αγνοία μας. Το να παραιτηθείς, να παρασυρθείς και να γίνεις δυστυχής είναι η εύκολη επιλογή. Το δύσκολο είναι να ''βγάλεις'' τις παρωπίδες και να εστιάσεις στο κάθε τι που σε κάνει ευτυχισμένο και στην ουσία της ίδιας της ζωής. Αισιοδοξία είσαι εσύ που προσπαθείς να είσαι ελεύθερος και ευτυχισμένος και ας ηττηθείς στο τέλος.

Γράφει η Γωγώ Καραγκιόζη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου