Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ Ή ΕΠΙΛΕΓΩ;

Καθημερινά καλούμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να επιλέξουμε πως θα κινήσουμε το νήμα της ζωής μας. Συνεχώς όμως έχουμε αμφιβολίες αν κάνουμε το σωστό για εμάς, το πως θα επηρεάσει αυτό τους άλλους και πως θα κριθεί από την κοινωνία ευρύτερα. Το ‘‘παιχνίδι’’ της αμφιβολίας ενισχύεται πολύ από τον κοινωνικό περίγυρο και τα κοινωνικά ταμπού που υπάρχουν. Όταν λόγου χάρη αποφασίζει κανείς ποια ακαδημαϊκή πορεία θέλει να επιλέξει, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην γνώμη όλων των άλλων. Εκείνοι εύστοχα ‘‘φυτεύουν’’ την αμφιβολία στο εκάστοτε άτομο και το κινούν προς την κατεύθυνση που θεωρούν σωστή.

 Αν παράδειγμα ένα παιδί βρίσκεται ανάμεσα στην επιλογή του να γίνει ηθοποιός ή δικηγόρος, σαφώς και η πλειονότητα θα το ωθήσει στην κατεύθυνση του δικηγόρου, που έχει άλλο κοινωνικό γόητρο. Άρα κατά πόσο ορίζουμε τις επιλογές μας; Πόσο εύκολο είναι να αμφιβάλλουμε για το τι επιλέγουμε κάθε φορά; Ας αναρωτηθούμε τι πραγματικά θέλουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όλοι μας είμαστε ικανοί να πράττουμε αυτό που θέλουμε φτάνει να το διεκδικούμε.

Για να αποτάξουμε κάθε είδους αμφιβολία αρκεί μόνο να δούμε πως μας κάνει να νιώθουμε η κάθε μία από τις επιλογές μας και ποια είναι η ποιότητα των σκέψεων που αναπτύσσουμε κατά τη διεύρυνση της επιλογής μας. Αν νιώθουμε θετικά για αυτό που αποφασίζουμε να κάνουμε, τότε δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε. Ακόμα σημαντικό είναι να μην επιλέγουμε ποτέ εν βρασμώ ή όντας συναισθηματικά φορτισμένοι, γιατί έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οφείλουμε, συν τοις άλλοις στον εαυτό μας να μην επηρεάζεται, από τους άλλους. Στο τέλος κάθε μέρας δεν πρέπει να ξεχνούμε πως είμαστε εμείς, ο εαυτός μας και η επιλογή μας. Όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας <<ουδέν καλόν αμιγές κακού>>. Ας δοκιμάζουμε λοιπόν αυτό που επιθυμούμε και στην πορεία θα δούμε το αντίκτυπο που έχει στην ζωή μας και αναλόγως θα πράξουμε.
   Είναι αναγκαίο να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας στο να μην επιτρέπουμε να μας κατατρώνε οι αμφιβολίες σε οτιδήποτε αποφασίζουμε να κάνουμε. Η ζωή είναι μικρή, όσο κοινότυπο και να ακούγεται. Και οι σωστές και οι λανθασμένες επιλογές έχουν κάτι να μας δώσουν. Ας μην αμφιβάλλουμε για εμάς και τις επιλογές μας διαρκώς. Η ίδια η ζωή ούτως ή άλλως θα μας συγχαρεί ή θα μας διαψεύσει. Αναμένοντας λοιπόν!

Γράφει η Γωγώ Καραγκιόζη!

1 σχόλιο: