Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Η ελευθερία μας!!!


"Η ελευθερία -η πραγματική- είναι η ανεξαρτησία από την προσπάθεια και αναζήτηση της αιτιολογίας των πράξεων μας"  Pile

Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες θεωρούνται η γη της επαγγελίας για το σύνολο, σχεδόν ,όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Είναι το μέρος όπου θα ξεφύγουν από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην χώρα τους, θα αναζητήσουν και θα επιτύχουν μια καινούργια ζωή και θα έχουν εύκολο χρήμα και όλες τις υλικές ανέσεις που κατά καιρούς τους διαφημίζουν. Ή μήπως όχι; Ποια είναι όντως η αλήθεια που κρύβεται μέσα στις τοξικές μεγαλουπόλεις; Πόσο ελεύθεροι είναι οι άνθρωποι στους φαινομενικούς παραδείσους που επιλέγουν ή απλά ζουν εξ'αρχής;
Κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της κανόνες -τυπικούς ή/και άγραφους-, κάθε κοινωνία ,όμως, έχει και τα δικά της πρότυπα. Τι γίνεται ,όμως, όταν διαφέρουμε από αυτά τα πρότυπα; Τι γίνεται όταν κάποιος επιλέγει ένα διαφορετικό στυλ ντυσίματος, όταν ακούει κάποιο ιδιαίτερο είδος μουσικής ή όταν δεν είναι νομικός ή γιατρός; Ο σύγχρονος άνθρωπος παρά την φαινομενική ανεξαρτησία του και την ελευθερία επιλογής που διαθέτει είναι δέσμιος στα καθεστωτικά κοινωνικά πρότυπα που επικρατούν. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες όπου ο άνθρωπος προσπαθεί ακόμα να βρει τον εαυτό του, να προσδιορίσει το είναι του, η επιρροή από τον κοινωνικό περίγυρο μπορεί να αποπροσανατολίσει το εγώ του και να δημιουργήσει μια παράλληλη εικόνα του εαυτού του παγιδευμένη μέσα του. 
Ωστόσο, μεγαλώνοντας η πορεία αυτή συνήθως μπαίνει στον ορθό δρόμο. Ο άνθρωπος βρίσκει την ταυτότητα του και επιλέγει να ζήσει για αυτόν. Έχουμε σκεφτεί ,όμως, πώς και γιατί γίνεται αυτό; Αρχικά, όλοι μας θα απαντούσαμε σίγουρα για λόγους εμπειρίας. Με το πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος αποκτά εμπειρίες, μαθαίνει πράγματα, αποφεύγει λάθη του παρελθόντος και προσαρμόζεται ανάλογα στις εκάστοτε συνθήκες. Ωστόσο, ένας πιο έμμεσος και βαθύτερος λόγος είναι ο ίδιος μας εαυτός, ο τρόπος που εμείς θα αντιδράσουμε με το περιβάλλον. Όσο μεγαλώνουμε, οι άνθρωποι, χτίζουμε μια ασπίδα προστασίας γύρω από το "εγώ" μας. Μια ασπίδα η οποία αν λειτουργεί σωστά μας δείχνει πώς να είμαστε προσηλωμένοι στο εγώ μας, στις αποφάσεις μας, στον στόχο μας, πώς να έχουμε άποψη. Μια ασπίδα που μας βοηθάει να καταργούμε μέσω της σωστής μεθόδου τις αμφιβολίες που έχουμε για τις πράξεις μας. Εδώ είναι που έρχεται η ελευθερία μας. Όταν πια έχουμε αποφασίσει πώς θα πράξουμε και το πράττουμε αποφασιστικά και μετά δεν το σκεφτόμαστε με αμφιβολίες τότε είμαστε πια ελεύθεροι. Ανεξάρτητα από το τι θα πει ο κοινωνικός μας περίγυρος. είμαστε εμείς και οι πράξεις μας, οι οποίες είναι δικές μας, προσωπικές, διαφορετικές από των υπολοίπων και μας βοηθούν να ξεχωρίζουμε από το πλήθος. 
Γιατί όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι μπορεί να είμαστε καλοί στα λόγια, στις σκέψεις ή και στο να επικρίνουμε αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο καλοί στις πράξεις, οι οποίες είναι αυτές που μένουν, μας καθορίζουν και μπορούν να προσφέρουν την πραγματική, την εσωτερική και ψυχική ελευθερία μας. 

"Η ελευθερία είναι η διαφυγή από τους εσωτερικούς μας ενδοιασμούς και από τα κοινωνικά και ατομικά μας σύνδρομα. Μια απενεχοποίηση των πράξεων μας οδηγεί σε κοινωνική ανεξαρτησία του εγώ μας" Χ. Ρεντέσης

Υ.Γ. : Πάντα ,όμως, να μην ξεχνάμε ότι η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου ατόμου.

Γράφει η Μαρία Μυλωνά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου