Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

"Αυτών" εκτίμηση ή "Αυτό" εκτίμηση;Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που δεν αποκτάται εύκολα, καθώς απαιτεί συνεχόμενη προσπάθεια και μια ευρύτερη εξερεύνηση του εαυτού μας. Οι επιρροές που δεχόμαστε από το περιβάλλον, μας επηρεάζουν από την μικρή μας ηλικία, τότε που αρχίζουμε να διαμορφώνουμε την προσωπικότητα μας. Βασικό στοιχείο προκειμένου να υπάρξει ένας άνθρωπος με υγιή προσωπικότητα είναι η οικογένεια. Πολλές φορές, όμως η μη ενθάρρυνση και η συνεχόμενη κριτική, λειτουργούν ως τροχοπέδη με απόρροια να ‘‘καταρρακώνεται’’ το εκάστοτε άτομο και να νιώθει πως προσφέρει λίγα. 
Συν τοις άλλοις η κριτική και πόσο μάλλον η σκληρή κριτική από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον ωθεί το άτομο, στο να είναι το ίδιο, σκληρό με τον εαυτό του και να νιώθει πως δεν ικανοποιεί τα στάνταρντ της εποχής. Πόσες φορές, άλλωστε δεν ακούμε ιδιαιτέρως στις μέρες μας την φράση ‘‘ Ακόμα δεν βρήκες δουλειά; ’’ . Πώς με μια τόσο απλή φράση, μπορεί κάποιος να καταρρακωθεί και να αισθανθεί ‘‘λίγος’’ με τον ίδιο του τον εαυτό.
 Ένα, επιπλέον, εμπόδιο για την κατάκτηση της αυτοεκτίμησης μας είναι το άγχος. Άγχος μήπως κάνουμε κάτι λάθος, δεν ανταποκριθούμε σε αυτό που πρέπει και δεν ικανοποιήσουμε τους τριγύρω μας. Δυστυχώς αυτός που νιώθει δέσμιος του άγχους συχνά αισθάνεται να ‘‘παραλύει’’ και ο ψυχισμός του είναι εύθραυστος.
  Αυτό που πρέπει κανείς να κάνει σε αυτή την περίπτωση όσο δύσκολο κι αν φαντάζει είναι να ηρεμήσει και να σκεφτεί την κατάσταση σαν εξωτερικός παρατηρητής. Αξίζει να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς συνεχώς τους άλλους; Κανείς, θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως δεν μπορεί να αγγίξει την τελειότητα. Συνεπώς, θα πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τα καλά μας στοιχεία και να μην τιμωρούμαστε όταν νιώθουμε πως ‘‘πέφτουμε’’ σε κάποιο λάθος. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους εαυτούς μας και να τους βοηθάμε να αποκτήσουν την αυτοεκτίμηση που τους αρμόζει. Εξάλλου υπερτερούμε σε διαφορετικά πράγματα, μειονεκτούμε σε άλλα και αυτό είναι κάτι που κτίζει την προσωπικότητα μας και συνάμα την διαφορετικότητα μας.
 Εν ολίγοις μαθαίνω να αγαπώ τον εαυτό μου, να πορεύομαι με αυτά που διαθέτω και δεν ξεχνώ να έχω γνώθι σαυτόν. 

Ευχαριστούμε την Γωγώ Καραγκιόζη για το δεύτερο άρθρο που γράφει για την σελίδα μας!

1 σχόλιο:

  1. αυτό το άρθρο θα έπρεπε να το διαβάσουν πάνω απ όλα οι γονείς και οι δάσκαλοι - καθηγητές να προβληματιστούν για το πως συνεισφέρουν στην αυτοπεποίθηση των παιδιών τους! οσο για τους νέους όπως ακριβώς τους λες ! Υπέροχο δυναμικό άρθρο με πολύ αυτοπεποίθηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή