Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσο πονάει η αλήθεια;Δεν είναι ένα θέμα που το σκέφτηκα πρώτη φορά. Απλά ίσως τώρα καταστάλαξα για το ποια θέλω να είναι η αλήθεια μου και ποια είναι η αλήθεια που ζητώ από τους άλλους.
  Η αλήθεια είναι σκληρή, πονάει, πληγώνει, θίγει τους εγωισμούς και την αυτοπεποίθησή μας. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται είμαι σίγουρος πως κανείς σας δεν λέει όλη την αλήθεια στους γύρω του. Κι αυτό θα μπορούσα να σας το αποδείξω με ένα μικρό και απλό πείραμα: Αν κάθε φορά που εκφράζατε την άποψη σας υπήρχε ένα λαμπάκι φορεμένο πάνω σας , που θα άναβε κόκκινο για τις φορές που λέγατε ψέματα και πράσινο γι' αυτές που λέγατε την αλήθεια , πόσο λιγότερο θα μιλούσατε; Για κάποιους, όπως και για εμένα το να κρύβεις την αλήθεια είναι το ίδιο με το να λες ψέματα.
 Φοβάμαι λοιπόν πως οι άνθρωποι είμαστε πολύ δειλοί για να παραδεχτούμε την αλήθεια, πρώτα στον εαυτό μας και ύστερα στους άλλους. Αν καταφέρεις να ανακαλύψεις την αλήθεια για τον εαυτό σου ίσως είναι ευκολότερο να εκφράσεις την αλήθεια σου και στους άλλους.
  Για κάποιους η αλήθεια είναι υποκειμενική, άλλη η δική σου άλλη η δική μου. Κι όμως δεν θεωρώ ότι είναι τόσο υποκειμενική. Αν υπάρχουν αρχές και αξιοπρέπεια τότε όλοι μας γνωρίζουμε καλά ορισμένες καθολικές αλήθειες... Όταν όμως λες πάντα αυτό που πιστεύεις δεν μπερδεύεσαι ποτέ, δεν κοιτάς ποτέ κάτω, δεν αισθάνεσαι ενοχές.
  Είμαι της άποψης πως δεν πρέπει να χα'ι'δεύουμε τα αυτιά των δικών μας ανθρώπων , πρέπει, πάντα με ευγένεια να τους εκφράζουμε την ειλικρινή μας άποψη και να ζητούμε από αυτούς αντίστοιχα τη δική τους.
 Με την αλήθεια γίνεσαι πιο ειλικρινής, καλύτερος άνθρωπος, ανάλαφρος αφού γνωρίζεις πως έχεις μία ενάργεια ψυχής. Το πείραμα που πρότεινα αναμφίβολα δεν θα γίνει ποτέ, ούτε θα ήταν εύκολο, χωρισμοί, τσακωμοί, έλλειψη εμπιστοσύνης , λακωνικότητα είναι μερικές από τις συνέπειες του. Αν όμως από τη γέννηση μας και εφόρου ζωής γινόταν αυτό, τότε και δεν θα μας φάνταζε ξένο και θα ζούσαμε σ'έναν κόσμο ειλικρίνειας και ηρεμίας.
  Μα πόσο δειλοί είμαστε; Για να πούμε την αλήθεια πρέπει να εξαρτώμαστε από ένα λαμπάκι; Πριν προλάβετε να απαντήσετε θέλω να σας πω πως εννοώ την πραγματική, αντικειμενική και μύχεια αλήθεια.
Η αλήθεια πονάει περισσότερο από το ψέμα στην αρχή αλλά τουλάχιστον μπορείς να εκτιμήσεις τον άνθρωπο που σου την αποκάλυψε, αν όχι βραχυπρόθεσμα έστω μακροπρόθεσμα. Σκληρή αλήθεια ή θεατρικό ψέμα;

Γράφει ο Ελευθεριάδης Πυθαγόρας Κωνσταντίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου