Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Τα αποκαλυπτήριαΥπάρχουν πολλών ειδών άνθρωποι. Ανάμεσα στις πολλές κατηγορίες μερικοί ξεχωρίζουν. Είναι οι άνθρωποι που ο καθένας μας τους θαυμάζει για τη δύναμή τους, την ψυχική τους καλοσύνη και τα αληθινά τους χαμόγελα. Συχνά κι ανομολόγητα τους ζηλεύουμε για την αύρα και την καθαρή τους ματιά. Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως είναι εκείνοι που έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις και για τις οποίες μπορεί να γκρίνιαξαν λίγο, να δάκρυσαν μερόνυχτα ολόκληρα, να έχασαν προσωρινά τον εαυτό τους.

   Επομένως, είναι δύσκολο να μη σταθείς με θαυμασμό μπροστά τους. Αν έχεις την τύχη να συναντήσεις τέτοιους ανθρώπους στις μεγάλες λεωφόρους της ζωής σου, θα συνειδητοποιήσεις τις μικροπρέπειές σου αλλά παράλληλα θα γνωρίσεις και τον καλύτερό σου εαυτό. Μεγάλο ζήτημα, βλέπεις, ο καλός μας εαυτός. Στις πλείστες των περιπτώσεων οι γύρω μας ερεθίζουν τον κακό μας εαυτό. Εξάλλου, αυτό παραδόξως αποτελεί και προτέρημα των εποχών, να είσαι συνεχώς εξαγριωμένος και να διαθέτεις μια κατηγορία για όλους. Ωστόσο, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί τα άτομα που βρίσκονταν δίπλα του όταν νευρίασε μα δεν κατηγόρησε κανέναν, όταν κουράστηκε αλλά χαμογέλασε, όταν στεναχωρήθηκε αλλά άντεξε την ευθύνη που του αναλογούσε. Αυτά τα άτομα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδυση του καλού σου εαυτού.
    
   Αβάσταχτο συναίσθημα η καλοσύνη! Όποιος τη βιώνει κατά καιρούς γνωρίζει πως αν την αποκαλύψει τη χλευάζουν κι αν την υπερκαλύψει την ξεχνάει. Δύσκολα οι πολλοί την ανέχονται κι ακόμη δυσκολότερα την προκαλούν. Βέβαια, μη θεωρήσεις ποτέ ότι οι άλλοι ευθύνονται για τα δικά σου χαρακτηριστικά και τις αντιδράσεις σου. Όλα σου ανήκουν. Τα πάθη κι οι αρετές σου. Επίκτητα ή φυσικά. Ωστόσο, ανάλογα με τις συναναστροφές και τις εμπειρίες σου τα προϋπάρχοντα ή εν δυνάμει στοιχεία του εαυτού σου διαμορφώνονται σχετικά. Παραμένει όμως δική σου επιλογή –άρα κι ευθύνη- αν θα πορευτείς με τον καλύτερό σου εαυτό ή με τον αντίθετό του.

Ευχαριστούμε πολύ την Ειρήνη Τσιουμάνη για το υπέροχο άρθρο της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου