Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

10 ερωτήσεις στα παιδικά χωριά SOS!

1) Πότε ιδρύθηκαν τα Παιδικά Χωριά SOS και ποια ήταν η αφορμή-έναυσμα για την πραγμάτωση αυτής της σκέψης;
Τα πρώτο Παιδικό Χωριό SOS ιδρύθηκε από τον Hermann Gmeiner το 1949 στο Imst, του Τυρόλο στην Αυστρία, με σκοπό την προστασία των παιδιών που είχαν χάσει τα σπίτια τους, την ασφάλεια και τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα τα Παιδικά Χωριά SOS είναι διεθνής οργάνωση με δραστηριότητα σε 134 χώρες και επίκεντρο το παιδί που έχει χάσει ή κινδυνεύει να χάσει την οικογενειακή αγάπη και φροντίδα. Στην Ελλάδα τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975 και φέτος συμπληρώνουν 40 χρόνια λειτουργίας.

2) Από πόσους ανθρώπους αποτελείται ένα τέτοιο χωριό και τι ειδικότητες χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του;
Σε κάθε Παιδικό Χωριό SOS απασχολούνται σε καθημερινή βάση μία ομάδα 20-30 ανθρώπων, που αποτελούν το επιστημονικό, παιδαγωγικό και διοικητικό προσωπικό του Χωριού, ανάλογα με το μέγεθος του Χωριού και τον αριθμό των οικογενειών SOS που το απαρτίζουν.


3) Ποιο είναι το πιο δύσκολο περιστατικό οικογένειας που έχετε αντιμετωπίσει; Ή γενικότερα μία δύσκολη κατάσταση κάποιων γονιών;
Κάθε παιδί που φθάνει στα Παιδικά Χωριά SOS κουβαλάει τη δική του προσωπική ιστορία και τα δικά του έντονα βιώματα. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο παιδί καθώς για εμάς κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, με τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Το μόνο κοινό για όλα τα παιδιά είναι η αγάπη, ο σεβασμός και η ασφάλεια που χρειάζονται και προσπαθούμε να τους δίνουμε, αναπληρώνοντας το κενό που δημιουργήθηκε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 4) Τί συμβαίνει όταν το παιδί ενηλικιώνεται; Πόσο καιρό μπορεί να μείνει στο Παιδικό Χωριό SOS;
Στα 3 Παιδικά Χωριά SOS που λειτουργούν αυτή τη στιγμή – στη Βάρη, το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και την Αλεξανδρούπολη - ζουν και μεγαλώνουν 210 παιδιά τα οποία, μετά την ηλικία των 16-17 μετακομίζουν στις Στέγες Νέων, που αποτελούν το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής, και έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν τους εφήβους για τις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής. Από εκεί και πέρα, εμείς παραμένουμε δίπλα στα παιδιά μας υποστηρίζοντάς τα μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, τη στρατιωτική θητεία τους και να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας που θα τους επιτρέψει να σταθούν στα πόδια του ως αυτόνομα και αυτάρκη άτομα.


5) Ποια είναι μία τυπική-καθημερινή ημέρα για ένα παιδί που ζει στα Παιδικά Χωριά SOS;

Οι μέρες σε ένα Παιδικό Χωριό SOS κυλούν όπως ακριβώς οι μέρες μιας οποιασδήποτε οικογένειας που έχει παιδιά σχολικής ηλικίας, με πολλές εκπαιδευτικές υποχρεώσεις, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε φίλους και προσκλήσεις σε γιορτές και εκδηλώσεις.6) Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να αποχωριστεί τη "Μητέρα" του και αντίστοιχα πόσο δύσκολο είναι και για τη μητέρα να αποδεσμευτεί από το παιδί που ενηλικιώνεται και να συνεχίσει να 
μεγαλώνει τα υπόλοιπα; Αντιμετωπίσατε κάποιον τέτοιο αποχωρισμό που χρειαζόταν ειδικό για την αντιμετώπιση του;
Ο αποχωρισμός του παιδιού από τη Μητέρα SOS είναι πάντα δύσκολος, κυρίως για την ίδια τη Μητέρα, όπως είναι οποιοσδήποτε αποχωρισμός μιας βιολογικής μητέρας από τα παιδιά της για οποιοδήποτε λόγο. Ο δεσμός Μητέρας SOS και παιδιού όμως είναι παντοτινός και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, καθώς όλα τα παιδιά διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τις Μητέρες τους και συνεχίζουν να τις επισκέπτονται στο Χωριό, ενώ πολλά έχουν παντρευτεί και δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες έχοντας καλέσει στην τελετή του γάμου ή της βάφτισης των παιδιών τους τις Μητέρες SOS που τα μεγάλωσαν


7) Υπήρξε κάποια στιγμή που κάποιο παιδί ήθελε να γνωρίσει τους γονείς του αλλά εκείνοι δεν ήθελαν; Ή και το αντίστροφο, υπήρξαν γονείς που διεκδίκησαν ξανά το παιδί τους αλλά εκείνο δεν ήθελε να επιστρέψει σ'αυτούς;
Στα 40 χρόνια που λειτουργούμε στην Ελλάδα έχει χρειαστεί να διαχειριστούμε κάθε είδος σχέσης μεταξύ των παιδιών και των βιολογικών γονιών τους. Από την πλευρά μας αντιμετωπίζουμε κάθε περιστατικό εξατομικευμένα έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών.

8) Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει τα Παιδικά Χωριά SOS και σε ποιες περιοχές μπορεί να τα βρει; 

Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε προγράμματα σε επτά πόλεις σε όλη την Ελλάδα, τόσο στον τομέα της αποκατάστασης και παροχής μακροχρόνιας φροντίδας, μέσω των ίδιων των Παιδικών Χωριών SOS ή του Ξενώνα SOS-EΛIZA για τα κακοποιημένα βρέφη και νήπια, όσο και στον τομέα της πρόληψης, μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Συγκεκριμένα θα μας βρείτε στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, τη Βάρη, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή και τον Πειραιά. Το έργο μας βασίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές δωρεές, χωρίς τη βοήθεια κρατικών χρηματοδοτήσεων, γι’αυτό και κάθε προσφορά είναι πολύτιμη. Με μια κατάθεση σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω χρέωσης πιστωτικής κάρτας ή, ακόμη πιο εύκολα, καλώντας στο 14567, από σταθερό ή κινητό (2€ + ΦΠΑ), μπορεί κάποιος να συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών μας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να μας στηρίξει, μπορείτε να βρείτε στο www.sos-villages.gr.

9) Εθελοντικά ή για προσφορά εργασίας ποιες θέσεις συνήθως ζητούνται και είναι χρήσιμες για εργασία στα Παιδικά Χωριά SOS;
Αυτήν την περίοδο αναζητούμε νέες Μητέρες SOS που θα αναλάβουν το μεγάλωμα των παιδιών μας. Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να είναι 35-50 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με δυνατότητα σταθερής παραμονής στο Χωριό και κυρίως με μεγάλο απόθεμα αγάπης που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά. Σε επίπεδο εθελοντικό, οι ανάγκες μας εστιάζονται κυρίως στη μαθησιακή υποστήριξη των παιδιών μας από εθελοντές με παιδαγωγική κατάρτιση, καθώς και στη  διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη ή στη διεξαγωγή εκδηλώσεων από εθελοντές διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.

10) Τέλος θα θέλαμε να μας αναφέρετε εσείς το συμπέρασμα σας από τα τόσα χρόνια λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS. Σε ποια συμπεράσματα για τη ζωή, για τους ανθρώπους και για τους ίδιους σας τους εαυτούς έχετε καταλήξει;
Η φράση του μεγάλου ανθρωπιστή και ιδρυτή των Παιδικών Χωριών SOS Hermann GmeinerTα καλά πράγματα προκύπτουν όταν οι άνθρωποι κάνουν περισσότερα απ’αυτά που πρέπει.” περικλείει για εμάς το νόημα της ζωής και νιώθουμε βαθιά συγκίνηση που έχουμε το προνόμιο να είμαστε αποδέκτες όλης αυτής της καλοσύνης των πιστών φίλων μας και ταυτόχρονα να μπορούμε να τη διαθέτουμε απλόχερα στα παιδιά που μας χρειάζονται.

Τις ερωτήσεις έκανε ο Ελευθεριάδης Πυθαγόρας Κωνσταντίνος. Ευχαριστούμε τα παιδικά χωριά SOS και την κυρία Μανιάτη Μαρία για την ευγενική και πολιτισμένη επικοινωνία που είχε μαζί μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου