Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Μεγεθυντικός φακός!

   

    Όλοι έχουμε προβλήματα, άλλοι πολλά άλλοι λίγα, άλλοι μικρά άλλοι μεγάλα. Κάθε φορά που κλίνεσαι να αντιμετωπίσεις ένα από αυτά αισθάνεσαι αδύναμος και καταβεβλημένος για να τα καταφέρεις.Κλείνεσαι στο καβούκι σου και προσπαθείς να καταλάβεις τον λόγο που εμφανίστηκε σε εσένα το συγκεκριμένο πρόβλημα κι αν εσύ αξίζεις να ταλαιπωρείσαι στη ζωή σου προσπαθώντας να τα επιλύσεις και να τα εξαφανίσεις. Μα δεν έχεις καταλάβει ακόμη την ουσία των προβλημάτων; Είναι πολύ πιο απλή και πολύ πιο ουσιαστική από αυτή που έχεις στο μυαλό σου ή από αυτή που οι άλλοι προσπαθούν να σε μεταπείσουν πως είναι.
   Τα προβλήματα είναι κινούμενες καταστάσεις που δεν είναι εύκολο να τις πιάσεις. Κάθε φορά που επιλύεις κάποιο από αυτά, κάποιο άλλο εμφανίζεται στην πορεία της ζωής σου. Μα πώς μπορείς να αναρωτιέσαι πότε θα λυθούν όλα τα προβλήματα σου; Αφού τα προβλήματα είναι τόσο υποκειμενικά και αέναα. Άλλοι θεωρούν το δικό σου πρόβλημα συνήθεια, εσύ πάλι θεωρείς συνήθεια το πρόβλημα κάποιου άλλου.
  Το ζητούμενο δεν είναι αν θα έχεις κάποιο πρόβλημα, πράγμα σύνηθες, αλλά με τι φακό θα αποφασίσεις εσύ να το δεις και να το αντιμετωπίσεις. Αν επιλέξεις τον μεγεθυντικό φακό και ξεκινήσεις να παρατηρείς το πρόβλημα σου τότε είναι αναμενόμενο το πρόβλημα να σε ταλανίζει για μέρες, μήνες ίσως και χρόνια. Κάτι μικρό φαντάζει μέσω του φακού σου μεγάλο, ακατόρθωτο και άβατο. Καθημερινά εύχεσαι να βρεθεί μία λύση και αντί να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα κάθεσαι στο τραπέζι της κουζίνας σου έχοντας το ακουμπισμένο σε αυτό και το κοιτάς με έναν μεγεθυντικό φακό που εσύ τον επέλεξες. Μα γιατί;
  Γιατί να μην είχες επιλέξει να δεις το πρόβλημα σου σαν κάτι αναμενόμενο και παροδικό; Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν κρατά για πάντα πόσο σίγουρος είσαι οπότε πως το πρόβλημα σου θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη; Τα προβλήματα είναι πρόκληση και αποδεικνύουν πολλά για την προσωπικότητα σου. Από την ψυχραιμία που τα αντιμετωπίζεις , από το πόσο τα αφήνεις να σε επηρεάσουν και να σε καταβάλλουν ψυχολογικά αλλά και από την λύση που καλείσαι πάντα να βρεις.
  Κανείς δεν είναι αλάνθαστος και κανείς δεν είναι τόσο ικανός για να χειρίζεται τη ζωή του με απόλυτο προγραμματισμό και τάξη αλλά αυτή είναι και η μαγεία της. Η ζωή δεν θέλει αδύναμους ανθρώπους που κρύβονται μέσα στο καβούκι τους ακούγοντας τα προβλήματα τους να το χτυπούν δυνατά αλλά ανθρώπους που βγαίνουν στην αρένα της και είναι έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν όσο δύσκολα ή απρόβλεπτα κι αν είναι. Δεν είμαι υπέρ του να κλείνεις τον φακό στα προβλήματα σου και να τα αφήνεις στο σκοτάδι παραμελώντας τα. Είμαι υπέρ του να τα κοιτάς με τον σωστό φωτισμό και το κατάλληλο μέγεθος του φακού σου και να προσπαθείς να σκεφτείς όλες τις παραμέτρους και τις λύσεις του. Μην αναλύσεις το "γιατί" αλλά το "πώς".
  Μετά από την επίλυση κάθε προβλήματος η αίσθηση της δύναμης και της αυτοπεποίθησης που αισθάνεσαι είναι απίστευτη. Πέρασες άλλο ένα εμπόδιο κι αυτό το κατάφερες μόνος, με τα όπλα σου και με το μυαλό σου. Πάρε λοιπόν μία ανάσα, κάθε φορά που περνάς ένα πρόβλημα, και ετοιμάσου για το επόμενο. Να προσέξεις όμως δυο πράγματα: Πρώτον, να εκτιμήσεις όσο περισσότερο μπορείς την απόσταση από το ένα πρόβλημα στο άλλο και δεύτερον να θυμηθείς να το δεις με τον κατάλληλο φακό. Πέτα τον μεγεθυντικό φακό και πιάσε το πρόβλημα δυνατά φωνάζοντας " Ο καλύτερος και ο πιο δυνατός ας κερδίσει".

 Γράφει ο Πυθαγόρας Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης!

1 σχόλιο: