Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Μαθητικοί Συλλογισμοί“Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά;
έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα!”            Έρχεται η στιγμή που οι μαθητές ρωτούν ποιο επάγγελμα είναι ιδανικό, στις εποχές που βιώνουμε. Ρωτούν κοιτώντας σε στα μάτια, με ποιο κριτήριο να επιλέξουν το μέλλον τους. Ονειρεύονται σπουδές κι ύστερα μεταπτυχιακά για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα που θα τους οδηγήσει σε δρόμους προόδου.
            Κι εσύ καλείσαι να απαντήσεις σε όλες τους τις απορίες. Εσύ που αλλάζεις τα σχέδιά σου, μέρα με τη μέρα, καθώς ραγδαία μεταβάλλονται κι οι εποχές, έχεις καθήκον να απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις τους. Εν τέλει, ζητούν από σένα, που προσπαθείς να προσαρμόσεις τα “θέλω” σου στις συνθήκες, να σταθείς αρωγός στις επιλογές τους, να τους βρεις τα πιο κατάλληλα λόγια ώστε να μην τα παρατήσουν και να τους εμπνεύσεις να ονειρευτούν όταν τους διακατέχει η υποψία πως όλα γύρω γκρεμίζονται.
            Όσο οι Πανελλαδικές πλησιάζουν, αυτές οι συζητήσεις πληθαίνουν. Λίγο πριν το μάθημα ή λίγο μετά, οι μαθητές ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους που συνεχώς αυτοαναιρούνται, σε μακροσκελείς μονολόγους αναμειγμένους με μικρές, κοφτές σιωπές. Βέβαια, τα λόγια τους δε μαρτυρούν κανέναν πεσιμισμό, στις σιωπές τους όμως είναι κραυγαλέος. Ρωτούν και με πείσμα  απαντούν περιμένοντας τη δική σου επιβεβαίωση, σα να λύνουν κάποια άσκηση για την οποία δεν είναι σίγουροι. Φυσικά, η διαφορά είναι πως ούτε κι εσύ είσαι σίγουρος για τη λύση αυτού του προβλήματος, του απαλλαγμένου από κανόνες και βήματα που οδηγούν στο τέλος του. Είσαι όμως υποχρεωμένος να απαντήσεις σωστά!
            Έπειτα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν οι λέξεις -οι όμορφα τοποθετημένες- που προσωρινά έχουν τη δυνατότητα να πείσουν αυτά τα 17χρονα παιδιά που αγωνιούν περισσότερο απ' ό,τι κάποιοι υποστηρίζουν, για όσα έπονται. Ωστόσο, σε μια περίοδο που το ψέμα δίνει την ψευδαίσθηση μιας όμορφης αλήθειας, και που η αλήθεια καταστρέφει κάθε ελπίδα, εσύ επιβάλλεται να βρεις μια μέση απάντηση για να αγγίξεις απαλά τις άμαθες ψυχές των παιδιών σου, δίχως να καλλιεργήσεις αυταπάτες, χωρίς να κόβεις φτερά. Όταν οι μαθητές ρωτούν, ο παιδαγωγός δε δικαιούται να σωπαίνει.

Ειρήνη   Τσιουμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου