Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ευαισθητοποιημένα μπουγελώματαΌλα γίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό. Κάθε κουβάς κι ένα χρηματικό ποσό. Κάθε διάσημος κι ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης. Το Ice Bucket Challenge είναι η νέα επιδημία του διαδικτύου. Βέβαια οι συμμετέχοντες ισχυρίζονται πως όλα αυτά πραγματοποιούνται στο όνομα της φιλανθρωπίας. Εξάλλου ο σκοπός είναι να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να καταπολεμηθεί η νόσο του Lou Gehrig. Το σκηνικό με τον κουβά και το κρύο νερό στοχεύει στο να καταλάβει ο φιλάνθρωπος –έστω και στιγμιαία- πώς αισθάνονται οι πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο.

Ωστόσο, κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει πως είναι τουλάχιστον προκλητικό να ξοδεύονται τόσα κυβικά νερού ενώ κάποιοι άλλοι διανύουν χιλιόμετρα ώστε να αποκτήσουν μερικά λίτρα. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, διότι ύστερα από τόσους βρεγμένους διάσημους φαίνεται να έχει διαστρεβλωθεί το νόημα αυτού του εγχειρήματος.

Προφανώς, η νέα αυτή επιδημία έχει ως στόχο την αυτοπροβολή κάθε φιλάρεσκου διάσημου που είναι αμφίβολο αν γνωρίζει κάτι σχετικά με τη νόσο του Lou Gehrig. Εξάλλου η προσφορά κι ο εθελοντισμός έχουν διαφορετικό νόημα κι αν ο φιλάνθρωπος δεν επιθυμεί να μένει στην αφάνεια τότε θα μπορούσε να είναι έστω, διακριτικός. Διαθέτουμε αρκετά παραδείγματα που μας αποδεικνύουν πως όποιος θέλει πραγματικά να προσφέρει βρίσκει τους κατάλληλους τρόπους για να υλοποιήσει αυτή του την επιθυμία.

Δυστυχώς, τα μέσα αναλώνονται στο να προβάλουν τέτοιους είδους πρότυπα ως αναντικατάστατα κι ανεπανάληπτα δημιουργώντας μια μάζα ισχυρά ανίκανη να κρίνει και να αυτοκρίνεται. Τελικά, σε μια τέτοια νοσούσα κοινωνία συνεχίζει να υποβόσκει το ερώτημα αν η μικρή -μα καθόλου αμελητέα- υγιής μειοψηφία θα καταφέρει να «γιατρέψει» κάποτε παρόμοιες επιδημίες.

Το βίντεο που ακολουθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απάντηση στον παραπάνω προβληματισμό.
https://www.facebook.com/video.php?v=701803163202078&set=vb.100001172032056&type=2&theater
Ειρήνη Τσιουμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου