Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Σπουδές ελεύθερης βούλησης


Οι μέρες μετριούνται αντίστροφα και κάθε μαθητής που έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις περιμένει να βγουν τα αποτελέσματα. Το πρώτο άγχος σχετικά με τα θέματα που επρόκειτο να δώσουν τελείωσε. Τώρα καλούνται να διαχειριστούν το άγχος του αποτελέσματος της προσωπικής προσπάθειας που κατέλαβε ο καθένας.
Την αναμονή τους ας συνοδεύσουν η αισιοδοξία και η υπομονή. Τι γίνεται, όμως, σχετικά με τα κριτήρια που έχει κάθε υποψήφιος για να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Πολλοί μαθητές θα προτιμήσουν να επιλέξουν ένα επάγγελμα που θα φέρει την πολυπόθητη επαγγελματική αποκατάσταση (υπάρχουν ακόμη τέτοια επαγγέλματα στην Ελλάδα;). Άλλοι, βέβαια, θα ακολουθήσουν την καρδιά τους και θα επιλέξουν αυτό που ωρίμασε με τα σχολικά χρόνια μέσα στη συνείδησή τους, ακόμη κι αν πλήττει το επάγγελμα αυτό ο κορεσμός. Επιπλέον, είναι και εκείνοι που θα ακολουθήσουν ένα επάγγελμα για να συνεχίσουν την οικογενειακή επαγγελματική «παράδοση», λόγου χάρη, πατέρας δικηγόρος, γιος μελλοντικός δικηγόρος.
Ποιος είναι ο σωστός δρόμος επιλογής επαγγέλματος;
Ο σωστός δρόμος είναι τα παιδιά να ακολουθήσουν αυτό που λέει η καρδιά τους. Αν κάτι το αγαπάς, ταυτίζεσαι με αυτό, θα αγωνιστείς με μεράκι για να το φέρεις εις πέρας. Αν κάτι το κάνεις καταναγκαστικά, θα το μισήσεις. Σίγουρα εν καιρώ κρίσης, οι δυνατότητες να σπουδάσει κάποιο ελληνόπουλο, πέρα από το οικονομικό κόστος, περιορίζονται και από το αδιέξοδο της επαγγελματικής αποκατάστασης. Όμως, η ζωή ανήκει στον κάθε νέο ξεχωριστά, είναι δική του και πρέπει να κάνει αυτό που πραγματικά επιθυμεί, όχι αυτό που θα του επιβληθεί. Εξάλλου, μπορεί στην πορεία να συνειδητοποιήσει ότι η σχολή που επέλεξε, εντέλει δεν τον εκφράζει.
Από την άλλη πλευρά, το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα απαιτεί από κάθε νέο παιδί να ξέρει τι θέλει να ακολουθήσει επαγγελματικά, ήδη από τα δεκαοχτώ του χρόνια! Αυτό είναι παράλογο, γιατί δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η απόφαση στον καθένα σε αυτή την ηλικία και μπορεί να μετανιώσει στην πορεία. Ωστόσο, αν έρθει η ώρα της απογοήτευσης για κάποιους, ας μην αφεθούν στη μοίρα τους και ας διεκδικήσουν ξανά κάποιον άλλο δρόμο. Οι νέοι έχουν το προνόμιο να κάνουν λάθη!
Εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλά αποτελέσματα και να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με το χέρι στην καρδιά, παρουσία πλήρους συνειδήσεως.
Στιντσούδη Ιωάννα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου