Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ!Μια δυσάρεστη είδηση στόλισε την κοινωνία των Γιαννιτσών σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα, κατά την πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, αυτοκτόνησε ένα παλικάρι 18 χρονών… πηδώντας από την ταράτσα της πολυκατοικίας του. Ο υποψήφιος μαθητής της τρίτης Λυκείου δεν παραβρέθηκε στις εν λόγω εξετάσεις. Κατευθύνθηκε προς τον ενδόμυχο στόχο του.
Ανεξακρίβωτα παραμένουν τα αίτια αυτής της ερεβώδους είδησης που μαύρισε τη σημερινή ημέρα. Να ήταν το άγχος για τις εξετάσεις και ο φόβος της πιθανής αποτυχίας; Να ένιωθε ο νεαρός τόσο μεγάλη ψυχολογική πίεση εξαιτίας του διαβάσματος; Όπως και να έχει, φρικάρει κανείς στην ιδέα πως τόσο νέα παιδιά οδηγούνται σε αυτό το αδιέξοδο και συνειδητοποιεί πόσο ευαίσθητα είναι σε αυτή την ηλικία.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνονται οι μαθητές τρομερή πίεση. Ακόμη και η μυστικότητα των ονομάτων με τις μαύρες ταινίες, η τυπική επικύρωση των γραπτών σε συνάρτηση με την σκληρή επιτήρηση πάνω από το κεφάλι τους επιτείνει το άγχος και την αυστηρότητα της διαδικασίας. Όποιος έχει περάσει από αυτό το στάδιο, το γνωρίζει πολύ καλά.
Παρ’ όλα αυτά, τα νέα παιδιά χρειάζονται αδιάκοπη ψυχολογική στήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Σίγουρα το αποτέλεσμα των εξετάσεων θα δώσει στον κάθε μαθητή το εισιτήριο για την ανώτατη εκπαίδευση, ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς ότι με ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα βαθμολογίας δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!
Και μην ξεχνάμε πως, αν αποτύχει κάποιος την πρώτη φορά, μπορεί να ξαναδώσει εξετάσεις! Και αν αποτύχει πάλι, να δοκιμάσει τον εαυτό του σε κάτι άλλο! Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι σε αυτή τη χώρα να σπουδάσουμε, πόσο μάλλον να βρούμε δουλειά πάνω σε αυτό που σπουδάσαμε! Είναι δύσκολα τα χρόνια, για αυτό και έχουμε φτάσει σε τέτοιου είδους αδιέξοδα.
Όχι, παιδιά. Σε εσάς απευθύνομαι, τους υποψηφίους. Προσπαθήστε να μετριάσετε το άγχος που σας ταλανίζει, όσο δύσκολο και να είναι. Μην το αφήσετε να κυριεύσει κάθε κύτταρο του κορμιού σας. Στη ζωή δεν ερχόμαστε με εγγύηση την επιτυχία, αλλά με τη βεβαιότητα ότι θα αποτύχουμε σε κάτι, θα κάνουμε λάθη και θα ξαναπροσπαθήσουμε πιο έμπειροι και πιο ώριμοι.
Και εσείς οι γονείς… Κάποιοι από εσάς σπουδαγμένοι, κάποιοι όχι. Απευθύνομαι περισσότερο σε εσάς τους πρώτους, που έχετε βιώσει τη διαδικασία. Στηρίξτε ηθικά το παιδί σας, δείξτε του πως η ζωή του και η υγεία του είναι πολυτιμότερη από καθετί! Μην πιέζετε τα παιδιά, παραμείνετε σιωπηλοί αρωγοί στο πλάι τους. Πότε η πίεση έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Ποτέ!
Ελπίζω και εύχομαι ποτέ ξανά κανένας νέος να μην περιέλθει σε τέτοιο αδιέξοδο. Ελπίζω και εύχομαι κάθε γονέας να συνειδητοποιήσει αυτό το χρέος.
Ιωάννα Στιντσούδη

Πηγή: http://trionymo.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου