Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Γιατί επιτυχία είναι να περνάς από τη μία αποτυχία στην άλλη χωρίς να χάνεις το κουράγιο σου…


Πόσο ηλίθιος και άχρηστος αισθάνεσαι όταν προσπαθείς και δεν ανταμείβεσαι; Πόσα νεύρα μπορεί να σου προκαλέσει μία ακόμη αποτυχία; Κι όμως γιατί προσπαθείς; Πόσες φορές έχεις πει αυτή είναι η τελευταία φορά που προσπαθώ; Εδώ τα παρατάω όλα. Κι όμως αυτή σου η φράση είναι η αρχή της επόμενης προσπάθειας.
  Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που με ό,τι καταπιάνονταν πετύχαιναν. Πάντα. Κι όμως αναρωτιόμουν: Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δεχτεί ποτέ τους την αποτυχία τότε πώς μπορούν να εκτιμούν αληθινά την επιτυχία; Εγωιστικό; Ζήλεια; Ανόητο το συναίσθημα μου; Αλλά αυτό σκεφτόμουν…
  Πόσες φορές απέτυχα όταν προσπάθησα κάτι… Και άλλες τόσες που ήλπιζα πως ήταν η τελευταία αποτυχία που θα δεχόμουν σε αυτό το παιχνίδι της τράπουλας που λέγεται ζωή. Δεν ήξερα ποιο χαρτί θα ήταν το επόμενο αλλά για έναν περίεργο λόγο δεν έμενα πίσω. Περίμενα το επόμενο, όχι άπραγος αλλά προσπαθώντας όταν συναντήσω το επόμενο χαρτί να είμαι πιο έτοιμος απ ό,τι με βρήκε το προηγούμενο.
  Πετυχημένος , για πολλούς, σίγουρα δεν είναι αυτός που έχει δεχτεί πολλές αποτυχίες. Κι όμως αυτή η κατάσταση θέλει μεγαλύτερο κουράγιο για να συνεχίσεις την προσπάθεια. Αυτός που πετυχαίνει τα πάντα την κατάλληλη στιγμή (και είναι ευτυχισμένος μέσα του) αν υπάρχει, σίγουρα δεν είναι τόσο δυνατός. Αν εξάλλου δεν πιάσεις πάτο πως θα εκτιμήσεις την στιγμή που βγήκες από αυτόν; Τέλος πάντων δεν ζηλεύω τους πετυχημένους απλά προσπαθώ να επαινέσω τους εφήμερα αποτυχημένους. Κι εγώ ανήκω εκεί.
  Δεν ήξερα ότι είχα την δύναμη να προσπαθήσω κι όμως την βρήκα. Αυτή είναι η επιτυχία της δικής μου αποτυχίας. Αυτό το πέρασμα από τη μία κατάσταση στην άλλη μπορεί να σε τρελάνει αλλά και να σε κάνει τόσο θαρραλέο που ποτέ μετά καμία αποτυχία να μην σου φαίνεται τόσο κακή όσο η προηγούμενη. Μην ξεχνάτε εξάλλου πως ποτέ δεν ξέρετε ποιο θα είναι το επόμενο χαρτί της τράπουλας.
 Δεν θα μπορούσα βέβαια να παραλείψω ένα γνωμικό που πιστεύω πως ταιριάζει άρρηκτα με το συγκεκριμένο κείμενο : "Δεν ξέρω κανέναν που να έχει φτάσει στην κορυφή χωρίς πολλή δουλειά. Αυτή είναι η συνταγή. Δεν θα σε οδηγήσει πάντα στην κορυφή, αλλά θα σε φέρει αρκετά κοντά." ( Μάργκαρετ Θάτσερ).

  Όσο λοιπόν περιμένετε να τραβήξετε την επόμενη ευκαιρία για να δείτε αν πετύχατε ή όχι προετοιμαστείτε, τότε ίσως και ψυχολογικά και σωματικά δεν θα νιώσετε τόσο αδύναμοι αν αποτύχετε. Αλλά πόσες πιθανότητες έχει ένας άνθρωπος να αποτυγχάνει επανειλημμένως όταν προσπαθεί υπερβολικά για την επιτυχία του ;  
Γράφει ο Πυθαγόρας Ελευθεριάδης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου