Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πρώτες μέρες στο Πανεπιστήμιο: Οικειοθελής βοήθεια ή απλό συμφέρον;


            Έφτασε  η ώρα. Πέτυχες την εισαγωγή σου σε ένα από τα ανώτατα ή τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Μια καινούργια ζωή ανοίγεται μπροστά σου. Μια καινούργια ζωή με νέες εμπειρίες. Καινούργια πόλη, νέες γνωριμίες, καινούργιους φίλους.
Τις πρώτες μέρες φθάνοντας στο πανεπιστήμιο λοιπόν, κάποιοι φοιτητές θα σε  '' μυρίσουν '' από μακριά και κυριολεκτικά θα σε πάρουν από το χεράκι για να σε βοηθήσουν σε ότι θελήσεις. Πρόκειται για τους '' πράσινους ''και τους '' μπλε '' φοιτητές. Οι ίδιοι θα σε γνωρίσουν σε άλλα άτομα - του ίδιου.. χρώματος εννοείται - και έτσι θα στηθεί γύρω σου ένα πλέγμα.. βοήθειας και..φιλίας. Οικειοθελής όμως βοήθειας ή απλό συμφέρον;  Ετοιμάσου να δεις τις εκατοντάδες αφίσες στους διαδρόμους του ιδρύματος και προσπάθησε όσο μπορείς να αποφύγεις αυτά τα άτομα. Με την κλασσική.. κουβεντούλα θα προσπαθήσουν να σε φέρουν στα μέτρα τους και γιατί όχι να προσπαθήσουν να σε κάνουν έναν '' δικό '' τους άνθρωπο. Θα προσφερθούν να σε καθοδηγήσουν με τις εγγραφές, με τις γνωριμίες σου στο πανεπιστήμιο ακόμη και για την εύρεση κατοικίας. Μετά από μέρες, θα νοιώσεις όλον αυτόν τον κλοιό γύρω σου να χαλαρώνει ( κάπως ). Αυτό όμως δεν τελειώνει εδώ. Με την έναρξη των μαθημάτων σου και με την πάροδο του χρόνου, πλησιάζοντας φυσικά στις φοιτητικές εκλογές, ο κλοιός θα αρχίσει πάλι να σφίγγει. Διάφορα τηλεφωνήματα και συναντήσεις προς το άτομό σου θα προσπαθήσουν να σε πείσουν για την ψήφο σου. Ακολουθεί ένα σύστημα πλύσης εγκεφάλου και διάφορες υποσχέσεις με σκοπό την διευκόλυνσή  στην φοιτητική σου ζωή. Σκοπός όλων αυτών, τί άλλο; Η ψήφος. Την ημέρα των εκλογών θα σε πάρουν ακόμη και τηλέφωνο για να πας να τους ψηφίσεις. Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που τους αγνοήσεις παντελώς; Όλη αυτή η.. βοήθεια και οι υποσχέσεις,  για ανεύρεση σημειώσεων στα μαθήματα καθώς και οι.. '' φιλίες ''  θα πέσουν στο κενό.
 Κάποιοι τους θεωρούν συμφεροντολόγους για να πάρουν απλά την ψήφο. Κάποιοι άλλοι νομίζουν πως όλα γίνονται για την γρήγορη προσαρμογή του φοιτητή στο πανεπιστήμιο και για την διευκόλυνσή του. Πλέον, γίνεσαι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στο χέρι σου είναι λοιπόν  να βάλεις ένα '' Χ '' σε κομματικά τερτίπια και συμφέροντα ή όχι... Τα συμπεράσματα δικά σου.    
Ευχαριστούμε τον Θάνο Παπατσάνη για το άρθρο του!


2 σχόλια:

  1. Έξω ρε οι συμφεροντολόγοι αλήτες - κομματόσκυλα από τα πανεπιστήμια ΟΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κομματικές παρατάξεις διαλύουν το ελληνικό πανεπιστήμιο

      Διαγραφή