Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μιλώντας για το ποδόσφαιρο... Με τον Θοδωρή Ελευθεριάδη!

Μιας και δεν είχαμε ποτέ ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο σε αυτό το blog αποφάσισα να μην γράψω ένα τυπικό άρθρο (μιας και δεν είμαι και καλός γνώστης του θέματος) , αλλά να ρωτήσω τον Θοδωρή Ελευθεριάδη γυμναστή- προπονητή μερικές ερωτήσεις για το ποδόσφαιρο. 
Ερώτηση: 1) Έχετε μετανοιώσει για την επιλογή του συγκεκριμένου επαγγέλματος; Γιατί από όσο γνωρίζουμε είχατε τη δυνατότητα (λόγω μορίων) να περάσετε σε σχολές με μεγάλο κύρος και γρήγορη σχετικά αποκατάσταση;

Απάντηση: 1) Δεν έχω μετανιώσει σχεδόν καθόλου ,εκτός βέβαια από τις στιγμές που ονειρεύομαι για τον εαυτό μου μία άλλη παράλληλη με τον αθλητισμό ζωή και καθημερινότητα, μέσα από τις τέχνες και τα γράμματα. Στο τέλος του δρόμου όμως Αθλητισμός και Πολιτισμός όχι απλά τέμνονται , αλλά αποτελούν ανάγκη - πανάκεια και κοινό φάρο ελπίδας για τους  ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οπότε μια χαρά είμαι.

Ερώτηση: 2) Ποιον θεωρείτε κορυφαίο προπονητή ύστερα από τόσα χρόνια πείρας σας;

Απάντηση2) Είναι πολύ δύσκολη ερώτηση και δεν έχει τόσο απλή και σίγουρη απάντηση καθώς υπάρχουν 2 μεγάλα εμπόδια για να κρίνεις: Το 1ο είναι η επικαιρότητα που πάντα διαστέλλει τα προπονητικά αστέρια και τις επιτυχίες του σήμερα .Το 2ο είναι ότι το κριτήριο της επιτυχίας ενός προπονητή αφού είναι τόσο ετεροβαρή τα budget των Συλλόγων που για ομάδες  όπως η REAL MADRID ή η  BAYERN MUNICH επιτυχία είναι κυρίως  ο τίτλος ενώ για πιο χαμηλού προϋπολογισμού ομάδες είναι διαφορετικά τα κριτήρια.
Με μία παράγραφο τέλος πάντων από τους σημερινούς κινούμαι να χαρακτηρίσω σπουδαίο έναν κόουτς όπως ο ΜΟΥΡΙΝΙΟ , που έχει κατακτήσει σωρηδόν τίτλους με μέτριο ποδόσφαιρο αλλά σπουδαίο και έναν κόουτς όπως σήμερα ο ΚΛΟΠ ,που είναι πανέξυπνος και με πιο φθηνά εργαλεία μεταρέπει πολύ μεγάλα ταλέντα σε ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου και ανταγωνίζεται τα μεγάλα clubs βγάζοντάς τους τη γλώσσα. Ας μην ξεχνάμε όμως και κάτι τύπους με πολύ χαμηλότερο προφίλ αλλά με μαγικό ραβδί , όπως ο ΝΤΕΛ ΜΠΟΣΚΕ της ΡΕΑΛ και της Εθνικής ΙΣΠΑΝΙΑΣ.
Και όλα αυτά για το επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ και  όχι για την δημιουργία και εξέλιξη νέων αθλητών ,που το θεωρώ και αυτό κριτήριο για να χαρακτηρίσω έναν προπονητή εξαιρετικό.

Ερώτηση: 3) Πρόσφατα μάθαμε για ένα βιβλίο που γράψατε σχετικά με το ποδόσφαιρο. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό!

Απάντηση3) Όποιος θέλει το αγοράζει αφού ψάξει για αυτό στο διαδίκτυο. Είναι βιβλίο και multimedia - ebook μαζί. Έβαλα όλες τις σκέψεις μου και ...έκλεψα και αρκετές από άλλους.

Ερώτηση: 4) Τι σας έχει προσφέρει το ποδόσφαιρο; Ποια τα θετικά του; 

Απάντηση: 4) Είνα η αναπνοή μου. Το σπουδαιότερο είναι η επαφή μου με πάρα πολλά παιδιά όλων των ηλικιών σε καθημερινό επίπεδο, η γνωριμία μαζί τους και το πως μέσα σε 20 χρόνια μεγαλώνουν όλοι together αλλά και χώρια: άλλοι έγιναν αστέρες και άλλοι μπαμπάδες με παιδιά. Έχει γέλιο και συγκίνηση .
 Το 2ο είναι τα πολλά ταξίδια και οι παραστάσεις  που ως άνθρωπο με πήγαν ένα βήμα μπροστά.

Ερώτηση: 5) Έχετε αντιμετωπίσει καταστάσεις που σας βρήκαν αντίθετο σύμφωνα με τις δικές σας αρχές; Και πως το αντιμετωπίσατε;

Απάντηση: 5) Οι αρχές μου στάθηκαν μεγάλο βοήθημα για να φτάσω σε αρκετά καλό επίπεδο επαγγελματικά. Στάθηκαν και μεγάλο εμπόδιο αν επέλεγα να έχω μεγαλύτερο απόθεμα στην τσέπη μου και θέσεις που θα έπρεπε να συρρικνώνομαι σε μεγάλο βαθμό. Είναι ευλογία όμως και τις αρχές σου να υπηρετείς και παράλληλα να συνεργάζεσαι χαμηλώνοντας το δείκτη εγωϊσμού σου. Για το 2ο πολεμάω ακόμη.

"Μέσα από κάποιες ερωτήσεις που έκανα λοιπόν συμπέρανα ότι όταν αγαπάς πραγματικά το επάγγελμα σου και μοχθείς για αυτό δεν πρόκειται να μην ανταμοιφθείς. Ελπίζω λοιπόν να σας άρεσε αυτή η εκμυστήρευση και να ξέρετε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε κι άλλες."

Ευχαριστούμε πολύ τον Θεόδωρο Ελευθεριάδη για αυτή τη "συζήτηση".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου