Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Μια ιδέα για να κάνεις το καλό και να βουτάς και στο γιαλό (διακοπές με εθελοντική εργασία)
Και έρχεται η περίοδος του καλοκαιριού, που ενώ έχεις τελειώσει από την εξεταστική σου ή από τις εξετάσεις του σχολείου σου, αποφασίζεις πως θέλεις να ασχοληθείς με κάτι δημιουργικό και σκέφτεσαι μερικές δουλειές που μπορούν να σου προσφέρουν λίγα χρήματα για να περάσεις όμορφα τις διακοπές σου. Σίγουρα είναι αναγκαίο στις μέρες μας να εργάζεται κανείς και να πληρώνεται αλλά ποιος έχει σκεφτεί την πραγματική ουσία και όχι το «περιτύλιγμα» ;  Η παροδική δουλειά ,σε μία καφετέρια ή σε ένα παραλιακό μαγαζί που συνήθως απευθύνονται οι φοιτητές, μπορεί να σου δώσει κάποια χρήματα αλλά συνήθως δεν σε «γεμίζει» τόσο ηθικά και ψυχολογικά όπως μία καλή και ανιδιοτελής πράξη. Αυτό λοιπόν είναι ο εθελοντισμός, η αποστροφή της ιδιοτέλειας και του εσωτερικού ναρκισσισμού. Με αυτόν μπορείς να προσφέρεις και να κερδίσεις. Είναι κατά τη δική μου άποψη λανθασμένη η αντίληψη ότι ο εθελοντισμός είναι χάσιμο χρόνου ή ότι επειδή δεν σου παρέχει χρήματα πρέπει να υποβιβάζεται και να τίθεται υπό αμφισβήτηση σαν έννοια.
  Με αυτόν , ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού αφού υπάρχει χρόνος, κερδίζεις εμπειρίες και ηθική ικανοποίηση. Βοηθάς είτε τους συνανθρώπους σου με ανθρωπιστικούς κυρίως οργανισμούς είτε την ίδια σου την χώρα μέσω κάποιων οργανώσεων υπεύθυνων για τη φύση ή για τη συντήρηση των μνημείων μας. Μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου , τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σου, την δημιουργικότητα και πάνω απ΄όλα την ανθρωπιά σου.
  Παρά την κρίση αρκετοί καταφεύγουν στον εθελοντισμό και όταν πραγματώνουν αυτή τους την αποστολή νιώθουν συνήθως πιο ολοκληρωμένοι. Το ίδιο πράγμα μπορεί να κάνει και ο καθένας από εμάς. Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις για όλα τα είδη των ανθρώπων που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό. Σε αθλητικές οργανώσεις , σε φιλανθρωπικές , σε αυτές που απευθύνονται στους οικολόγους και σε διάφορες άλλες κατηγορίες.  Το καλοκαίρι είναι η περίοδος ξεκούρασης , αναθεώρησης και ανασύστασης για τον κάθε άνθρωπο. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος γίνει εθελοντής δεν θα μπορεί να διασκεδάσει και μέσω αυτού που πράττει αλλά και γενικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εξάλλου τις περισσότερες φορές και ειδικά τις καλοκαιρινές περιόδους διαρκεί συγκεκριμένη περίοδο. Μία νέα εμπειρία που βοηθάει ψυχολογικά αρχικά τον ίδιο τον εθελοντή, έπειτα το γενικό σύνολο και τέλος την ίδια του την προϋπηρεσία που μόνο καλό μπορεί να αποφέρει, φαντάζει ιδανική και όντως έτσι είναι και στην πραγματικότητα.

  Αν ειδικά αρκετοί φίλοι μαζί συμμετάσχουν σε αυτό θα είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό. Υπάρχει και η δυνατότητα της ελαστικότητας του προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εθελοντή. Ακόμη πιο έντονη μπορεί να είναι και η συμμετοχή σε παραθαλάσσιες περιοχές.  Πόσο σημαντικό εξάλλου είναι στις μέρες μας να σηκωθούμε από τις ξαπλώστρες και την νωθρότητα του καλοκαιριού και να πράξουμε κάτι που λειτουργεί ως « domino» για τους άλλους ανθρώπους και ευρύτερα στην κοινωνία;
  Αν λοιπόν νιώθετε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, για μία καλοκαιρινή εμπειρία που θα στιγματίσει αναντίρρητα την δική σας προσωπικότητα αλλά και τον τρόπο σκέψης σας μην το σκέφτεστε. Ο εθελοντισμός ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο είναι ακόμη πιο διασκεδαστικός. Νέοι άνθρωποι, νέα μέρη, καθημερινή ενασχόληση με κάτι διαφορετικό, σημαντική βοήθεια και η πεποίθηση ότι εσείς παίρνετε τη μοίρα αυτού του τόπου στα χέρια σας είναι μερικές από τις σκέψεις που προσωπικά εμένα θα με έπειθαν για κάτι τέτοιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου