Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Πώς κατακτώ την ευτυχία;


Είμαι ένας από τους πολλούς Έλληνες που πίστευαν ότι όλα τα πράγματα στη ζωή μου πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ότι τίποτα δεν πηγαίνει καλά είτε στην προσωπική μου ζωή είτε στον οικονομικό τομέα. Με πήρε λοιπόν από κάτω και σκέφτηκα πως η λύση για να εξαφανισθούν για πάντα τα προβλήματα μου είναι να τα λύσω μόνος ή να απομακρύνω όλους τους κοντινούς μου ανθρώπους από δίπλα μου.
  Το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν έχω στο μυαλό μου μόνο τη δική μου περίπτωση αλλά και πολλών άλλων. Λίγο τα οικονομικά , λίγο αυτή η ηλίθια ατυχία που σκέφτεσαι από μέσα σου << πότε επιτέλους θα τελειώσει; >> αλλά και όλοι γύρω σου που πλέον δεν έχουν την αντοχή όχι μόνο να ελπίσουν αλλά και να σε βοηθήσουν. Οπότε έχεις δύο επιλογές, η πρώτη είναι να καθίσεις μέσα στο σπίτι σου να σκεφτείς πως τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει και να βυθιστείς στην απόλυτη μιζέρια και στην κοινωνική κρίση, γιατί σκεφτείτε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Η άλλη επιλογή είναι να τα βρεις με τον ευατό σου και να σκεφτείς πως τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σου κλέψει το μοναδικό δικαίωμα που σου έχει απομείνει.. Να ελπίζεις.
  Η πρώτη επιλογή μπορεί πολύ εύκολα να σε οδηγήσει στην κατάθλιψη αλλά και στην εντύπωση πως τα προβλήματα σου είναι πολύ μεγαλύτερα από την πραγματική τους σημασία. Παύεις δηλαδή πλέον να αντιμετωπίζεις ρεαλιστικά την κατάσταση και την τραγικοποιείς. Ακόμη και ο καφές με έναν φίλο φαντάζει κατόρθωμα , το ίδιο και οι βραδινές έξοδοι. Τίποτα και κανείς δηλαδή δεν μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση , πόσο μάλλον ο ίδιος σου ο ευατός. Και ξεκινάει εκείνη η νευρικότητα για όλους και για όλα, εκμηδενίζεις καταστάσεις , σκέφτεσαι μόνο τα χρήματα και πως θα τα βγάλεις πέρα καθώς και τους ανθρώπους γύρω σου που τελικά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κρίθηκαν από εσένα τον ίδιο ως ανεπαρκείς.
  Επειδή λοιπόν η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι λύση και επειδή οι περισσότεροι από εμάς θα την έχουμε επιλέξει άθελα μας και μη πρέπει να σκεφτούμε κάτι σημαντικό. Ποτέ στη ζωή μας δεν θα είμαστε ευτυχισμένοι αν θέτουμε συνέχεια δοκιμασίες στους γύρω μας, γιατί σε μία αν αποτύχουν εμείς θα τους θεωρήσουμε ανίκανους. Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε ευτυχισμένοι για πολύ καιρό. Η ευτυχία διαρκεί πολύ λίγο και αυτό είναι που την καθιστά άπιαστη και υπέροχη. Έτσι εκτιμούμε την ευτυχία και την κυνηγάμε, βέβαια κάποιες φορές κυνηγάμε αυτό που ήδη έχουμε γιατί είμαστε άπληστοι και αχάριστοι.. Πως μπορείς να κυνηγάς κάτι που έχεις ήδη;
  Ευτυχία είναι η υγεία πρώτα απόλα πάνω στην οποία βασίζεται η ζωή και τα παρακλάδια της. Αν λοιπόν δεν έχετε χρήματα ή χωρίσατε ή μαλώσατε με τους φίλους σας ή αποτύχατε στην εργασία ή στις σπουδές σας σκεφτείτε πως είναι σαν να υπάρχει ένα υπέροχο καταπράσινο δάσος κι εσείς κοιτάτε μόνο εκείνο το μικρό χωρίς φύλλα δέντρο και πιστεύετε πως έτσι είναι όλο το δάσος. Δεν είναι λυπηρό αυτό; Ωραία και αν ένας τομέας δεν εξελίσσεται στη ζωή σας έτσι όπως εσείς θα θέλατε γιατί δεν χρησιμοποιείτε τους άλλους για να τον βελτιώσετε;
  Η ευτυχία είναι μικρές καθημερινές στιγμές, η αναπνοή , η υγεία , ο ήλιος, η οικογένεια, οι άνθρωποι γύρω σας που όταν σας κοιτούν φωτίζονται από τη δική σας χαρά , η φύση , η βόλτα με φίλους, η ταινία που θα δείτε με παρέα στο σπίτι, το μάθημα στο οποίο θα επιτύχετε και οι αισθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό κάθε μέρα να τις χρησιμοποιείτε και να αποκτάται νέες εμπειρίες, να ανακαλύπτετε καινούργια πράγματα τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν κάποια από αυτές.
  Αν λοιπόν νομίζετε ότι τα λεφτά δημιουργούν την ευτυχία κάνετε μεγάλο λάθος. Ανοίγουν τον δρόμο για να είστε πιο άνετοι στη ζωή σας αλλά όχι ευτυχισμένοι. Καλύτερα σε ένα μικρό σπίτι με πολλή χαρά παρά σε μία βίλα με μικρές στιγμές ευτυχίας. Κανείς άνθρωπος δεν είναι σε όλη του τη ζωή ευτυχισμένος αλλά υπάρχουν κάποιοι, ελάχιστοι βέβαια, που θεωρούν ότι ήταν χαρούμενοι σε όλη τους τη ζωή. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ποτέ δεν παραπονέθηκαν εκείνοι που πάλεψαν για κάτι άπιαστο όταν όλοι γύρω τους, τους έλεγαν πως μάταια προσπαθούν.
  Γιατί εξάλλου η ζωή τι είναι; Μία αέναη προσπάθεια να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Για να είμαστε λοιπόν χαρούμενοι θα πρέπει πάντα να παλεύουμε για αυτούς τους στόχους ακόμη κι αν αποτυγχάνουμε πολλές φορές. Νικητής εξάλλου δεν είναι αυτός που κερδίζει αλλά αυτός που δέχεται την ήττα του ως προσωρινή , μαθαίνει από αυτή και προετοιμάζεται καλύτερα ώστε στην επόμενη μάχη να κερδίσει. Εκτιμήστε αυτό που έχετε και μην αρκείστε ποτέ στην ιδέα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Πρέπει πρώτα να αλλάξετε εσείς οι ίδιοι για να δείτε τα πράγματα διαφορετικά.
  Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να θεωρήσουμε τους ευατούς μας ευτυχισμένους αν ζητάμε πάντα περισσότερα, οι υπερβολικές απαιτήσεις δημιουργούν άγχος, υποτιθέμενες αποτυχίες, ανεπάρκεια και δυστυχία από τη μία. <<Η κρίση θέλει καλοπέραση>> λένε κάποιοι , συμφωνώ βέβαια και πιστεύω ότι μπορούμε να περνάμε καλά και χωρίς πολλά λεφτά, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι με μικρές καθημερινές λύσεις.  Θεωρώ όμως ότι οφείλουμε να δούμε την συγκεκριμένη εποχή ως μία ευκαιρία. Ευκαιρία για να φύγει το περιτύλιγμα από τη ζωή μας το οποίο ήταν άχρηστο και απλά φανταχτερό και να μείνει η ουσία. Όταν λοιπόν οι άνθρωποι αντιληφθούν την ουσία της ζωής τους μόνο τότε θα είναι ευτυχισμένοι. Εξάλλου σκεφτείτε χιλιάδες χρόνια πριν χωρίς την τεχνολογία, τα χρήματα, τα τεράστια σπίτια, τις κερδοφόρες δουλειές οι άνθρωποι δεν ήταν ευτυχισμένοι; Ήταν.. Οπότε μπορούμε να είμαστε κι εμείς.
  Και σκεφτείτε λίγο ποτέ η ζωή μας δεν μπορεί να έχει μόνο ένα χρώμα είτε λευκό είτε μαύρο , πάντα υπάρχει σε κάθε πλευρά της και μία μικρή πινελιά από το άλλο χρώμα. Μέσα λοιπόν σε όλη αυτή τη μαύρη ζωή που νιώθετε ότι ζείτε να θυμάστε ότι υπάρχει και μία μικρή λευκή πλευρά και το αντίστροφο. Αν αξιοποιήσετε το θετικό και αισιόδοξο σημείο , όσες πιθανότητες και αν πιστεύετε ότι έχει να αυξηθεί αυτό, θα δείτε ότι τα πράγματα θα είναι πιο θετικά. Ξέρω ότι πολλοί δυστυχώς δεν θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το άρθρο αλλά έστω όσοι αναρωτιούνταν για το τι είναι ευτυχία και πως μπορούμε να την αποκτήσουμε ελπίζω πλέον να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία δεν είναι ένα υλικό αγαθό που εξαγοράζεται, ευτυχώς, είναι στιγμές. Όσο πιο πολύ εκτιμάται τις χαρούμενες στιγμές της ζωής σας και την υγεία που σας έχει προσφερθεί από τον Θεό, τόσο πιο χαρούμενοι θα είστε.
  Αν λοιπόν η ζωή μας είναι ένα βιβλίο ή μια ταινία που όταν πεθάνουμε θα την ξαναζήσουμε από την αρχή πρέπει εμείς οι ίδιοι να την μετατρέψουμε έτσι ώστε να είναι αισιόδοξη και χαρούμενη. Είναι κρίμα να ξαναδείτε τη ζωή σας από την αρχή και να βαριέστε και μόνο στην ιδέα ή να στεναχωριέστε με το που τη βλέπετε. Τι λέτε λοιπόν; Μπορείτε να φτιάξετε με όση αισιοδοξία και ευτυχία μπορείτε τη δική σας ταiνία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου