Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Τσιγάρο.... Τέλος;


                               

Και έρχεται εκείνη η στιγμή που λες << Κόβω το τσιγάρο>>… Αυτόν τον μικρό μας φίλο που μας συνοδεύει στις χαρές, στις λύπες, στο άγχος και στις πιο προσωπικές μας στιγμές. Το ζητούμενο όμως είναι πως στην περίπτωση του τσιγάρου υπάρχει το οξύμωρο σχήμα. Πώς μπορεί ένας «φίλος» να σε οδηγεί στον θάνατο; Πώς μπορεί αυτός ο μικρός «φίλος» να σε ξεγελάει οδηγώντας σε πολύ αργά στον καρκίνο, στην δυσκολία της αναπνοής, στην καταστροφή των πνευμόνων και της καρδιάς σου, στην στειρότητα και στην ανεπαρκή αντοχή;
   Όταν λοιπόν έρχεται εκείνη η στιγμή που ανακοινώνεις στον εαυτό σου ότι θέλεις να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια σκέφτεσαι διάφορα, όπως τα κιλά, τη δυσκολία του να μην βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητα σου αλλά και τον κοινωνικό σου περίγυρο που συνεχίζει να καπνίζει με έντονο ρυθμό.
  Ειδικά αυτός μπορεί εύκολα να σου καταρρίψει την προσπάθεια επηρεάζοντας σε άθελα του. Η σκηνή εκείνη που όλοι ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο κι εσύ θέλεις να το αρπάξεις από τα χέρια τους και να συνεχίσεις την πιο ανόητη συνήθεια. Γιατί τελικά τί είναι το τσιγάρο; Ένας περιποιημένος καπνός που ενώ είναι τόσο μικρός σε όγκο μπορεί να σου δημιουργήσει τόσο μεγάλο πρόβλημα και να σε κάνει να εξαρτηθείς από αυτό το μικρό ναρκωτικό.
  Καλό θα ήταν λοιπόν όταν αποφασίσουμε να σταματήσουμε το τσιγάρο να σκεφτούμε τους λόγους που το αρχίσαμε όπως επιρροή από παρέες, κατάθλιψη ή περιέργεια. Κανένας από αυτούς όμως τους λόγους δεν είναι επαρκής δικαιολογία για το ξεκίνημα του τσιγάρου. Όταν πάσχουμε από <<κατάθλιψη>> στρεφόμαστε στους φίλους, στην οικογένεια ακόμη και σε ψυχολόγο όχι στο τσιγάρο. Αν επίσης η παρέα σας πιέζει να καπνίσετε καλό θα ήταν να την έχετε από μακριά γιατί οι πραγματικοί φίλοι δεν ωθούν ποτέ τους φίλους του σε κάτι που μπορεί να τους κάνει μετά από χρόνια  να υποφέρουν. Τρίτη, η περιέργεια εξαφανίζεται με την δοκιμή του πρώτου τσιγάρου οπότε παύει πια να είναι κάτι άγνωστο.
  Η αρχή σίγουρα θα είναι δύσκολη αλλά η διαφορά στην υγεία και στην καθημερινότητα σας θα σας ανταμοίψει. Η αντοχή που θα αυξάνεται, η καλή διάγνωση από τον πνευμονολόγο και τον καρδιολόγο για την υγεία σας και ο εγωισμός ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σας μετατρέψει σε άβουλα και εξαρτημένα όντα.
  Σύμφωνα με έρευνες κατά την περίοδο που θα αποτοξινώνεστε μπορεί να δεχθείτε μία έντονη επιθυμία για το τσιγάρο , μια μικρή <<κρίση>> δηλαδή, η οποία αν κάνετε υπομονή εξασθενεί μέσα σε τέσσερις με πέντε ημέρες. Απασχολείστε τα χέρια σας με κάτι άλλο όπως τα anti stress αντικείμενα που θα σας κρατούν απασχολημένους ή ακόμη και κομπολόι. Όλα είναι μέσα στο μυαλό οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε ένα είδος γυμναστικής , δηλαδή είκοσι λεπτά την ημέρα περπάτημα, κάθε φορά δηλαδή που θα είστε στο σπίτι και θα βλέπετε μελαγχολικοί τον αναπτήρα που πλέον δεν χρησιμοποιείτε.
  Εγωιστικά αν πάρουμε το θέμα πλέον είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που δεν καπνίζουν από τους καπνίζοντες , οπότε αποτελείτε την μειονότητα και αυτό σας απομακρύνει από τους μαζικοποιημένους καπνιστές , οι οποίοι θεωρούν το κάπνισμα ως μαγκιά ή συνήθεια. Επιστημονικά λοιπόν και αν θυμηθούμε τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη με την θεωρία του για το <<έθος>> τα πάντα μπορούν να μετατραπούν από συνήθεια σε κάτι μακρινό ή άγνωστο. Η αρχή είναι δύσκολη.
  Το θέμα φυσικά του φόρου που έχει αυξήσει κατά πολύ την τιμή των πακέτων αλλά και των στριφτών τσιγάρων μπορεί να σας βοηθήσει στο να σκεφτείτε θετικά μέσα σε όλη αυτή την κρίση. Ανάλογα με την συχνότητα που καπνίζατε μπορείτε να σημειώνετε κάθε μέρα πόσα χρήματα θα χαραμίζατε για τα τσιγάρα και να τα αποταμιεύετε κάπου. Θα δείτε ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί σε ένα χρόνο θα μπορεί άνετα να σας χαρίσει ένα μικρό ταξίδι ή ένα αντικείμενο που επιθυμούσατε ή ακόμη και ένα επαρκές ποσό για να καλύψετε τα έξοδα σας.
  Επίσης υπάρχουν ειδικές εταιρείες που βοηθούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο στέλνοντας τους κάθε ημέρα στον υπολογιστή τους ενθαρρυντικά μηνύματα. Επειδή γνωρίζω πως εδώ δεν έχουμε να φάμε θα έχουμε για να πληρώνουμε τέτοιες οργανώσεις; Όχι. Αλλά μπορεί τον ρόλο αυτόν να τον υιοθετήσει ένας φίλος μας ή η οικογένεια μας ή η σχέση μας. Η καθημερινή επιβράβευση είναι ενθαρρυντική και σας υπενθυμίζει καθημερινά τον στόχο σας.
  Σε περίπτωση επίσης που βγαίνετε για καφέ με άτομα που δεν επιθυμούν αυτή τη συνήθεια καλό θα ήταν να κάθεστε στον χώρο των μη καπνιζόντων, έτσι δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να καπνίσετε.
   Αν ζούμε μία φορά και δεν μπορούμε εμείς να αποφασίσουμε πότε θα πεθάνουμε καλό θα ήταν να βοηθάμε την μοίρα μας με ό,τι περνάει από το χέρι μας. Αν το κάθε τσιγάρο αφαιρεί ορισμένα δευτερόλεπτα από τη ζωή σας κι εσείς συνεχίζετε να το κάνετε τότε σημαίνει πως ή είστε τόσο ανόητοι που χαραμίζετε τη διάρκεια της ζωής σας ενώ θα μπορούσατε να είστε για περισσότερο καιρό υγιείς ή είστε τόσο αδύναμοι σαν χαρακτήρες που δεν μπορείτε να σταματήσετε μία συνήθεια.
  Σίγουρα είναι μία συνήθεια που μπορεί να φέρνει στιγμιαία απόλαυση αλλά οι απόρροιες της αργά ή γρήγορα θα σας καταστρέψουν τη ζωή. Πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει ή ταλαιπωρηθεί με αυτό το θέμα. Σίγουρα κάποιοι από εσάς θα έχετε έναν συγγενή που θα έχει δεχθεί τις συνέπειες του τσιγάρου. Μην απορείτε δεν είναι καθόλου μακρινές αυτές οι συνέπειες αργά ή γρήγορα θα τις υποστείτε κι εσείς. Το τσιγάρο μπορεί να είναι μία στιγμιαία απόλαυση αλλά η ζωή είναι μία ατέρμονη χαρά και ικανοποίηση.     Αποφασίστε λοιπόν ζωή ή τσιγάρο;

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου