Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012


Εξομολόγηση και ψυχανάλυση: Ταυτόσημες έννοιες;

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που είχαν επαφή μόνο με μία από αυτές τις δύο έννοιες, την εξομολόγηση. Παρόλαυτα σκεπτόμενος πολλές φορές τις διαφορές και τις ομοιότητες των δύο αυτών διαδικασιών ήθελα να συμπεράνω τελικά αν όντως αυτές οι δύο έννοιες ταυτίζονται μεταξύ τους και αν τελικά το να εξομολογείσαι ή το να προβαίνεις στην ψυχανάλυση αποτελεί το ίδιο καθαυτό πράγμα…
  Στην εξομολόγηση αρχικά ο πνευματικός προσπαθεί μέσω της εκκλησίας αλλά και όσων πρέσβευε ο ίδιος ο Κύριος να κατευθύνει σωστά το άτομο που βρίσκεται μπροστά του και που ζητά εξιλέωση και μετάνοια…Και όμως για την εκκλησία μας το να παραδέχεσαι ότι έχεις πράξει λάθος αλλά και πολλές αμαρτίες αποτελεί μία ένδειξη μετάνοιας και συγχώρεσης και μέσω αυτής αλλά και της προσευχής ο “αμαρτωλός” δεν ‘’κουβαλά’’ πάνω του πια αυτές τις αμαρτίες!
  Επιπλέον ο πνευματικός μπορεί να συμβουλεύσει το άτομο φυσικά αλλά πάντα μέσω όλων αυτών που πρεσβεύει η εκκλησία. Η λύση είναι μία: Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στην εκκλησία και όσο πιο πολύ πιστεύεις και πράττεις ό,τι αυτή πρεσβεύει θα είσαι και ευτυχισμένος. Φυσικά και θα υπάρξουν συμβουλές και αν ο πνευματικός είναι ελαστικός θα αντιμετωπίσει με προοδευτικότητα τις πεποιθήσεις του ατόμου που ζητά βοήθεια.
  Η εξομολόγηση ηρεμεί και αναμφίβολα βοηθά τον άνθρωπο να έρθει κοντά στην εκκλησία αλλά και σε όσα πρέπει να κάνει για να ζήσει στη μεταθανάτια ζωή, τον “παράδεισο” της ψυχής. Έχω ακούσει από πολλούς πως οι πνευματικοί είναι πολύ αμετασάλευτοι και απόλυτοι μα δεν το πιστεύω. Είναι ίσως τόσο ειλικρινείς λόγω του μη κερδοσκοπικού και ανιδιοτελούς έργου που πράττουν που δεν χρειάζεται να “κολακέψουν” και να εκφράσουν έμμεσα την άποψη τους.

   Επιστημονικά πάντα ο ειδήμων για την επίλυση των ανθρωπίνων προβλημάτων και για την ηρεμία της ψυχής είναι ο ψυχολόγος. Μέσω πολλών φιλοσοφικών και επιστημονικών θεωριών προσπαθούν να επιλύσουν τα ανθρώπινα προβλήματα σύμφωνα με θεωρίες που δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν ,πιο σύγχρονες δηλαδή.
   Οι ψυχολόγοι μπορούν αναντίρρητα να γνωρίζουν τις αιτίες των πράξεων μας αλλά και τις λύσεις τους. Κρατούν το ιατρικό απόρρητο αλλά και προσπαθούν εκτός από θεωρητικές μεθόδους να ηρεμήσουν την ψυχή του ασθενούς μέσω κάποιων ασκήσεων σωματικών..
  Η ψυχολογία αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά επαγγέλματα και λόγω της ιατρικής γνώσης των ψυχολόγων αλλά και λόγω της δυνατότητας να γνωρίζουν την κάθε μας σκέψη και επιλογή, να βρίσκουν τις αφορμές και τα αίτια αλλά και να μπορούν να διορθώνουν χαρακτήρες. Οπότε η θεωρία ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει αναιρείται μέσω αυτής της επιστήμης;
   Ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου φυσικά δεν είναι να αναδείξει ή να καταδείξει κάποια από τις δύο έννοιες αλλά να καταλήξει στο συμπέρασμα αν αυτές συμπίπτουν. Θεωρώ λοιπόν ότι συνάδουν καθώς αν σκεφτούμε ότι οι πνευματικοί, οι περισσότεροι δηλαδή, έχουν σπουδάσει ή έχουν γνώσεις ψυχολογίας, τότε πως γίνεται να είναι διαφορετικές;
  Και οι δύο έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τη ζωή και το ήθος του ανθρώπου, και οι δύο ακούν, ασχολούνται και στηρίζουν τους ανθρώπους. Είναι οι δύο πρώτες έννοιες που έρχονται στο μυαλό των περισσοτέρων όταν θέλουν να μιλήσουν σε κάποιον για ένα πρόβλημά τους, αυτές που βασίζονται σύμφωνα με τη γνώμη μου στο μοναδικό όπλο που έχει σε αυτές τις δυσχερείς εποχές ο άνθρωπος….στον ίδιο του τον ευατό….
  Η σημαντική διαφορά είναι όμως ότι η μία επιστήμη είναι ιδιοτελής και εισπράττει χρηματικό κέρδος ενώ η άλλη τίποτα.. Επίσης η μία βασίζεται στη θρησκεία και η άλλη στην επιστήμη και στους φιλοσόφους των παλαιών χρόνων.. Είναι ικανές λοιπόν αυτές οι δύο σημαντικές διαφορές να καταστήσουν αυτές τις δύο έννοιες αποκλίνουσες;

6 σχόλια:

 1. Νομιζω πως δεν ειναι ταυτοσημες εννοιες απλα εχουν καποια κοινα σημεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. taytizontai afou opws egrapses exoun spoudasei kai oi dyo sxedon to idio pragma..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι το μόνο κοινό που έχουνε στην ουσία είναι ο σκοπός- η ψυχική ηρεμία του ανθρώπου. Επίσης, κάποιοι ψυχολόγοι προτείνουν την χρήση ψυχοφαρμάκων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πολυ σωστη και η αποψη σου οποτε απο,τι καταλαβα οι γνωμες διιστανται..

   Διαγραφή
 4. θεωρω κ εγω οτι το κοινο τους σημείο ειναι το οτι αποβλεπουν στην φυχικη ενδυναμωση των ατομων ωστε να συνειδητοποιησουν οι ιδιοι οτι ο ανθρωπος μεσα του εχει πολλες αντοχες για να βρισκει λυση σε ολα τα προβληματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Pisteyw oti kai sympiptoun kai oxi..Poly wraio arthro kai pisteyw pws eisai antikeimenikos..

  ΑπάντησηΔιαγραφή