Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Ο χωρισμός και οι επιπτώσεις του στα παιδιά!Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν βιώσει τον χωρισμό των γονιών τους και άλλα πολλά που έχουν αντιληφθεί ότι οι γονείς τους μένουν μαζί μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν το «πρότυπο» της οικογένειας, το οποίο δυστυχώς έπρεπε να ξέρουν πως ήδη έχει χαλάσει.
  Οι γονείς πολλές φορές τοποθετούν τα παιδιά τους ως διαιτητή στον χωρισμό τους προκειμένου να βρουν το δίκιο τους ή ακόμη και να διεκδικήσουν την κηδεμονία τους.Με τις κακολογίες όμως του συντρόφου τους και του προτύπου που έχουν τα παιδιά στο μυαλό τους για τους γονείς τους,αυτά όχι μόνο δεν είναι χαρούμενα αλλά μελλοντικά ξεκινούν και εκμηδενίζουν και τα ίδια τον θεσμό του γάμου στο μυαλό τους αλλά και τους ίδιους τους γονείς τους. Πόσο ευτυχής μπορεί να είναι όμως ένας γονιός όταν όχι μόνο δεν αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά του αλλά παράδειγμα προς αποφυγή;
   Ένα ακόμη λάθος που επιφέρει τρομερές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών είναι η έλλειψη ενός από τους δύο γονείς. Παρόλο της απόφασης του δικαστηρίου που συνήθως αν είναι ένας χωρισμός κοινή συναίνεση τότε επιτρέπεται τα παιδιά να τα παίρνει ο πατέρας κάθε σαββατοκύριακο, πολλοί γονείς δεν τηρούν αυτόν τον όρο με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην βλέπουν σχεδόν καθόλου τον πατέρα τους ή την μητέρα τους ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου. Απόρροια αυτού είναι η καταρράκωση της ψυχολογίας τους καθώς κανένα παιδί δεν μεγαλώνει με πλήρως υγιή τρόπο εάν δεν έχει και τους δύο γονείς στη ζωή του ανεξάρτητα από την ποσότητα και τη συχνότητα που τους βλέπει...
  Έχουν γίνει ορισμένες έρευνες όπου αναφέρουν πως όταν ένα παιδί βιώνει τον χωρισμό των γονιών του αποκτά πολλές πιθανότητες να βιώσει και έναν ακόμη χωρισμό στο δικό του γάμο..Και αυτό γιατί έτσι θα μάθει πως οι δυσκολίες και οι διενέξεις οδηγούν μόνο στον χωρισμό και όχι στην προσπάθεια.Αν όμως έχουν οι γονείς επιλογή να μην δημιουργήσουν αυτή την εικόνα στα παιδιά τους για τον πρώην σύντροφο τους τότε τι θα επιλέξουν; Οι πολιτισμένοι πάντα.
   Ας προσπαθήσουν λοιπόν οι γονείς να μεταδώσουν στα παιδιά τους τη λογική πως οι ίδιοι θα είναι πιο ευτυχισμένοι εάν είναι μακριά από τον «μπαμπά ή τη μαμά» αλλά αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με τα ίδια. Να τα δίνουν την επιλογή και την ελευθερία όποτε θελήσουν τα ίδια να βλέπουν τους γονείς τους ανά πάσα στιγμή.
   Δεν πρέπει να κακολογούν τον πρώην σύντροφο τους απλά να εξηγούν στα παιδιά τους πως κανείς από τους δύο δεν έφταιγε ούτε τα ίδια φυσικά απλά δεν μπόρεσαν να είναι τόσο ευτυχισμένοι μαζί..
  Αν επίσης έρθει η στιγμή που ο ένας από τους δύο προχωρήσει σε άλλη σχέση ή και οι δύο, καλό θα ήταν να μην επιβάλουν στα παιδιά τους να συνηθίσουν από την αρχή αυτήν την κατάσταση και να αποκαλούν τους νέους συντρόφους «μητέρα και πατέρα» .Να επισημάνουν πως κανείς δεν μπορεί να πάρει τη θέση τους και ότι πάντα οι δύο γονείς τους θα είναι η οικογένεια τους.
   Νομίζω πως ο άνθρωπος αποδεικνύει τον πολιτισμό του στο χωρισμό οπότε προσπαθήστε να φερθείτε όσο πιο σωστά γίνεται εκείνη τη στιγμή και μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά σας ως διαιτητή γιατί αυτό έχει τρομερές συνέπειες στην ψυχολογία τους.

2 σχόλια:

  1. poly wraio arthro....posoi omws mporoyn na einai toso politismenoi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ σωστες οι αποψεις σου!οσο πιο γρηγορα συνειδητοποιησουν οι γονεις το κακο που κανουν στα παιδια τους με το να τα βαζουν στην μεση τοσο τα καλυτερο γα τα ιδια και την ψυχολογια τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή